Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo mijenja zakone u svoju korist

The Economist: Berlusconi - čovjek koji je zaje*** jednu cijelu državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod naslovom (The man who screwed an entire country) 'Čovjek koji je zaje*** jednu cijelu državu' britanski tjednik The Economist na prvoj stranici ponovno napada Silvija Berlusconija i politiku njegove vlade.

Prije osam godina taj je tjednik napisao, također na prvoj stranici, kako Berlusconi nije sposoban voditi Italiju, a prije pet godina je svoju prvu stranicu naslovio kako je došlo vrijeme da dobije otkaz. U najnovijem broju The Economist posvećuje 16 stranica analizi stanja u Italiji, koja ima nulti rast, u kojoj nisu provedene reforme, a sve što toj državi treba da se izvuče iz teške situacije je 'promjena vlade'.

Pročitajte i ovo Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Bez obzira na osobne uspjehe, Berlusconi je, po mišljenju londonskog tjednika, užasan kao nacionalni čelnik. Spočitava mu se saga 'bunga bunga' (kako on sam naziva zabave s mladim djevojkama u svojoj vili), optužbe o korupciji i poreznoj prijevari te potpuna nezainteresiranost za društveno-ekonomsko stanje zemlje. Berlusconi mijenja zakone u svoju korist, zanima ga samo kako sebe zaštititi od sudskih istraga i optužbi te ne donosi nikakve mjere za ekonomski razvitak, piše Economist.

Rezultat takvu ponašanju je teško stanje talijanskog gospodarstva. Talijanska bolest nije akutna, postala je kronična i odnosi vitalnost cijelome društvu. Jedino zahvaljujući strogim mjerama štednje ministra financija Giulija Tremontija, Italija je izbjegla špekulacije na tržištima i sudbinu Grčke ili Portugala, ali ne znači da će tako moći ići unedogled. Državni dug iznosi 120 posto BND-a, što Italiju čini još slabijom, a i za to list optužuje Berlusconija. U Italiji je problem produktivnost, potrebne su reforme, a s Berlusconijem je protraćeno predugo vremena, jer se on brinuo samo o svojim sudskim procesima. Italija je imala najniži postotak rasta među industrijski razvijenim zemljama. BND je u posljednjih 10 godina rastao u prosjeku samo 0,25 posto godišnje, što je bolje od Haitija i Zimbabvea, piše Economist.

Italija je ipak civilizirana i bogata zemlja, pa bi Berlusconijev nasljednik na čelu vlade mogao postići velike uspjehe s malo truda. Trebao bi donijeti novi zakon o radu, jer sadašnji favorizira starije osobe. Italija je, uz ostalo, pogođena 'institucionalnom gerijatrokracijom' koja onemogućuje mladima stvaranje karijere. Mladi talentirani Talijani u drugim državama nalaze posao i karijeru. Economist ipak drži da je vjetar, nakon nedavnih administrativnih izbora, počeo mijenjati smjer, ali se ne upušta u prognoziranja datuma Berlusconijeva pada. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene