Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza se nastavlja

Teški pregovori na Cipru: 'Čekaju nas važne i bolne odluke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Cipru i dalje traju pregovori o spašavanju posrnulog gospodarstva te države. Očekuje se da bi 'plan B' mogao biti zgotovljen do kraja dana.

Cipar vodi "teške pregovore" s međunarodnim vjerovnicima kako bi izbjegao stečaj, rekao je u petak glasnogovornik vlade Christos Stylianides. "Idućih sati morat ćemo donijeti važne odluke", rekao je Stylianides, čitajući kratku izjavu za novinare, dok zemlja vodi utrku s vremenom ne bi li "planom B" izbjegla stečaj.

Ciparski parlament odbacio je u utorak program pomoći EU-a i MMF-a vrijedan 10 milijardi eura koji je bio uvjetovan oporezivanjem štednje u ciparskim bankama, čime se trebalo osigurati 5,8 milijarda eura.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena

>> Ciparski ministar financija napustio Moskvu praznih ruku

Cipru treba ukupno 17,5 milijarda eura, što odgovara njegovu BDP-u. Pomoć od deset milijardi eura smatra se najvišim iznosom koji Cipar može vratiti. Porez na štednju jako bi pogodio bogate Ruse koji u ciparskim bankama drže više milijardi eura.

"Predsjednik Republike i vlada vode teške pregovore s 'trojkom' (EU, MMF, ECB) kako bi pronašli rješenja koja bi spasila bankovni sektor i gospodarstvo općenito i povratile mir zemlji", rekao je.

Ciparski parlament odgodio je za petak poslijepodne izvanrednu sjednicu na kojoj bi trebao razmotriti niz prijedloga za prikupljanje nekoliko milijardi eura, što je uvjet za dobivanje međunarodne pomoći. Sjednica je bila predviđena za ujutro, ali je odgođena kako bi se parlamentarnom odboru za financije omogućilo da ponovno razmotri prijedloge zakona.

"Parlament će uskoro morati donijeti važne odluke. Bez sumnje, bit će i bolnih aspekata (...) ali se zemlja mora spasiti", kazao je.

Europska središnja banka (ECB) dala je Nikoziji rok do ponedjeljka da pronađe rješenje s EU-om, zaprijetivši da će u protivnom zabraniti krizne kredite ciparske središnje banke koji su jedino što održava ciparske banke na životu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene