Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Talijanski sudac traži suđenje Amerikancima u 'slučaju CIA'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milanski sudac danas je donio odredbu da se 26 Amerikanaca, od kojih se za većinu vjeruje da su agenti CIA-e, izvede pred sud zajedno s talijanskim špijunima zbog otmice u 2003. osobe osumnjičene za terorizam, koja je nakon toga prebačena u Egipat gdje je zvjerski mučena, prenose agencije.

Među optuženima su bivši šefovi CIA-e u Rimu i Milanu Jeff Castelli i Robert Lady te bivši šef talijanske vojne obavještajne službe SISMI, Nicolo Pollari. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Muslimanski klerik Telegraph: London spreman deportirati Katadu Slika nije dostupna Italija: Oslobođen marinac koji je ubio talijanskog agenta u Bagdadu

To bi trebalo biti prvo suđenje zbog postupka "izručenja" - jednog od najkontroverznijih aspekata rata protiv terorizma američkog predsjednika Georgea Busha. Amerikancima će se skoro sigurno suditi 'in absentia' (u odsutnosti).

Talijansko tužiteljstvo optužuje članove tima predvođenog CIA-om kojem je pomagao SISMI, da su u veljači 2003. oteli muslimanskog klerika Hasana Mustafu Osama Nasra, poznatog i kao Abu Omar, nasred jedne milanske ulice, 'ugurali' ga u kombi a zatim ga dovezli u vojnu bazu na sjeveru Italije.

Otamo su ga, prema podacima tužiteljstva, zrakoplovom preko Njemačke prebacili u Egipat, gdje je navodno mučen električnim šokovima, gdje su ga tukli i prijetili mu silovanjem. Ročište je zakazano za 8. lipnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene