Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Talijanski i američki špijuni traže da se spriječi suđenje u 'slučaju CIA'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki i talijanski špijuni pozvali su svoje vlade da spriječe pokretanje sudskog procesa protiv njih za otmicu osumnjičenog terorista 2003. godine, dok je talijanska sutkinja otvorila istražni postupak kako bi odlučila hoće li ih optužiti.

Sutkinja Caterina Interlandi mora odlučiti ima li dovoljno dokaza za suđenje. Ako ima, to će biti prvi kazneni postupak oko protuzakonitih uhićenja i izručenja, jednog od najkontroverznijih aspekata američkog globalnog rata protiv terorizma.

Pročitajte i ovo Charles McGonigal plaćao mu i putovanja Bivši agent FBI-a ide u zatvor: Plaćao ga albanski obavještajac Slika nije dostupna Napeti odnosi Njemačka potvrdila da je špijunirala za Washington

Agenti su osumnjičeni za umiješanost u otmicu muslimanskog klerika Hassana Mustafe Osame Nasra i njegovo slanje u Egipat gdje je, kako tvrdi, bio podvrgnut mučenju.

Među osumnjičenima je 26 Amerikanaca, od kojih se za većinu vjeruje da su agenti CIA-e, i šest Talijana. Niti jedan od osumnjičenih nije nazočio današnjem saslušanju održanom iza zatvorenih vrata, izjavili su odvjetnici.

Bilo kakvo suđenje američkim agentima gotovo sigurno će se održati u odsutnosti budući da se ne očekuje da će ih Washington izručiti.

Odvjetnici dvojice glavnih osumnjičenika izjavili su da njihovi
klijenti žele da to pitanje riješe Washington i Rim.

Tužitelji vjeruju da su agenti CIA-e uz pomoć talijanske vojne
obavještajne agencije SISMI oteli Nasra, Egipćanina također poznatog pod imenom Abu Omar, na jednoj ulici u Milanu, ubacili ga u vozilo i prebacili zrakoplovom iz američke baze u Egipat.

Nasr kaže da su ga egipatski agenti mučili elektrošokovima, zatim da su ga tukli, zlostavljali i prijetili mu silovanjem. Također je rekao da su mu ponudili slobodu ako bude surađivao s vlastima, ali je odbio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene