Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sletio svemirski dron

FOTO - TAJNOVITA MISIJA Američke vojske u Svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zračnoj bazu Vanderberg u Kaliforniji sve je provedeno pod velom tajnosti.

X-37B je autonomna letjelica dužine devet metara, koja neodoljivo podsjeća na NASA-in space shuttle, samo u mini verziji. Letjelica je sletjela u petak u 9:24 sata ujutro po kalifornijskom vremenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon prijašnjih neuspjeha Testiraju letjelicu koja u sat vremena može preletjeti Atlantik! Slika nije dostupna Robotizirani raketoplan X37B VIDEO: Misteriozna letjelica opet u orbiti

U orbitu je bila lansirana pomoću Atlas V rakete iz Cape Canaverala 11. prosinca 2012. godine te je u orbiti provodila nerazjašnjene eksperimenta 674 dana, odnosno gotovo dvije godine. Jedino što se zna jest da je misijom upravljao Ured za brza djelovanja američkog ratnog zrakoplovstva, prenosi Huffington Post.

To je već treći put da je ta letjelica letjela u svemir, a prvi put je letjela u travnju 2010. te je u orbiti ostala punih osam mjeseci. Druga misija bila je duža i počela je u ožujku 2011. i trajala je 15 mjeseci.

Američko ratno zrakoplovstvo priopćilo je samo da je letjelica, koju je napravio Boeing, "izvodila operacije smanjenja rizika, eksperimente i razvojne koncepte djelovanja za tehnologije svemirskih letjelica koje se mogu višekratno koristiti".

Naravno, cijena svega toga nije navedena te je označena kao tajna.

NASA je početkom listopada finalizirala dozvolu da se taj proglram relocira iz Kalifornije na Floridu, u Kennedy Space Center, gdje će X-37B ubuduće slijetati po završetku misije.

Iduća misija zakazana je već za iduću godinu i naravno da je jednako tajna kao i tri misije koje joj prethode.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene