Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekid službenih odnosa

Svjetski židovski kongres poziva Papu na jačanje dijaloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski židovski kongres pozvao je papu Benedikta XVI. da se jače zauzme za dijalog sa židovima.

Slučaj biskupa Richarda Williamsona, koji niječe postojanje holokausta, izaziva zabrinutost da bi se 'mogla narušiti važna postignuća u židovsko-katoličkom dijalogu', navedeno je u priopćenju Svjetskoga židovskog kongresa objavljenom u Jeruzalemu.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

WJC je podsjetio da je odluka Vatikana o ukidanju odluke o izopćenju četvorice lefebvrijanskih biskupa unutarnja stvar Katoličke crkve. Unatoč tome, Kongres je 'duboko zabrinut' zato što se odluka odnosi i na Williamsona, koji otvoreno niječe postojanje holokausta.

Svjetski židovski kongres najviše je predstavništvo svih židova izvan Izraela. Opći sabor Kongresa, koji se održava svake četvrte godine i koji je najvažnije tijelo Kongresa, završio je sjednicu pod geslom 'Stojimo na strani Izraela'. Veliki izraelski rabinat, najviše vjersko tijelo u Izraelu, prekinuo je službene odnose s Vatikanom, objavili su talijanski mediji. 

>> Izraelski rabinat prekinuo službene odnose s Vatikanom

>> Nobelovac Elie Wiesel: 'Crkva zna što čini i učinili su to namjerno'

>> Papa rehabilitirao osporavatelja holokausta i razljutio Židove

Odluka Rabinata donesena je pošto je papa Benedikt XVI. poništio odluku o izopćenju lefebvrijanskih biskupa, među kojima je i Richard Williamson. Nadbiskup Marcel Lefebvre zaredio je četvoricu biskupa bez odobrenja Vatikana, nakon čega se Vatikan 1988. odlučio za izopćenje. Lefebvrijanci ostaju vjerni staroj crkvenoj tradiciji i odbijaju zaključke Drugoga vatikanskog koncila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene