Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Benedikt XVI. izrazio solidarnost sa židovima

Nobelovac Elie Wiesel: 'Crkva zna što čini i učinili su to namjerno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. izrazio je 'solidarnost' sa židovima i osudio negiranje holokausta, nakon izjava nedavno rehabilitiranog svećenika koji je negirao postojanje plinskih komora.

Benedikt XVI. zatražio je od četiri svećenika, čije je izopćenje poništio prošle subote, da priznaju 'autoritet Pape i drugog Vatikanskog koncila', koji je prekinuo s kršćanskom tradicijom koja židovima pripisuje Kristovu smrt. Dok su izjave jednog od tih svećenika, Richarda Williamsona, u kojima se negira postojanje plinskih komora i holokaust svodi na '200 do 300 tisuća mrtvih' izazvale žestoke reakcije u svijetu, Benedikt XVI. izrazio je 'punu i neospornu solidarnost' sa židovima.

Pročitajte i ovo Uz Dan Holokausta (Foto: Hina/Ivo Lučić) - 1 Uz Dan holokausta Zagrebačka tinejdžerica preživjela je najzloglasniji nacistički logor, u kojem je zvjerski ubijeno više od milijun ljudi Slika nije dostupna Jandroković održao govor Sabor obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta: Neka im je vječna slava!

'Holokaust svima mora biti upozorenje protiv zaborava, negiranja i umanjivanja', naglasio je Papa u izjavi zaključujući svoju tjednu opću audijenciju. Williamson, jedan od četvorice biskupa 'tradicionalista' čija su izopćenja povučena ove subote, nedavno je na švedskoj televiziji izjavio kako smatra da 'plinske komore nisu nikad postojale' te da je u nacističkim logorima 'ubijeno je maksimalno 300 tisuća židova'.

Kako je objavila agencija Reuters, čini se da je Papa donio odluku o rehabilitaciji Williamsona bez posebnih konzultacija unutar Vatikana. Reuters je naveo da se 'u neslužbenom razgovoru' s mnogim crkvenim izvorima može saznati kako gotovo nitko u Vatikanu nije imao pojma što je Williamson izjavio švedskoj televiziji.

'Svi koje poznajem su to doznali iz novina. Nisu napravili dobru domaću zadaću kad je Williamson u pitanju', rekao je agenciji jedan od izvora. Očito je također kako Vatikan nije bio pripremljen za lavinu kritika koje su slijedile nakon rehabilitacije Williamsona, kojega je zajedno s trojicom kolega iz Crkve izopćio Ivan Pavao II. 1988. jer su se zaredili bez dopuštenja Vatikana.

Vatikanski list L'Osservatore Romano u uvodniku je napisao da su Williamsonovi komentari 'teški, uznemirujući i neprihvatljivi' i podsjetio na crkveno učenje protiv antisemitizma. No, židovski čelnici to ne smatraju dovoljnim. Teolozi nastoje objasniti razliku između povlačenja izopćenja, kao unutarnje stvari Crkve, i Williamsonovih komentara. 'Holokaust je pitanje povijesti, a ne vjere. Osporavati holokaust je glupo, ali nije krivovjerno. Međutim, antisemitizam jest grijeh', rekao je jezuit Tom Reese s teološkog centra sveučilišta Georgetown.

Elie Wiesel osudio Benedikta XVI. zbog biskupa Williamsona
Rehabilitacijom biskupa koji niječe holokaust, papa Benedikt XVI. ukazao je povjerenje 'najvulgarnijem aspektu antisemitizma', rekao je Elie Wiesel, nobelovac koji je preživio koncentracijski logor, piše u srijedu agencija Reuters. 'Nemoguće je da Vatikanu nisu poznata stajališta biskupa Richarda Williamsona o holokaustu, a možda je biskup i 'namjerno' rehabilitiran, ocijenio je Wiesel u intervjuu za Reuters.

'Razmišlja li Papa o tome kako se mi osjećamo zbog njegova čina? Da čovjek koji je biskup niječe holokaust - a danas je svakako najvulgarniji aspekt antisemitizma nijekanje holokausta - i da Papa ide tako daleko i čini to što je učinio i znade što je učinio, to je uznemiravajuće', rekao je Wiesel.

'Vjerujem da nisu postojale plinske komore', rekao je Williamson nedavno za švedsku televiziju te procijenio da je u nacističkim koncentracijskim logorima ubijeno do 300.000 židova, a ne šest milijuna. Williamsonovi komentari izazvali su val nezadovoljstva među židovskim čelnicima, ali i među katolicima koji tvrde da je Papin postupak bacio tamnu sjenu na više od 50 godina kršćansko-židovskog dijaloga.

Upitan je li moguće da Vatikan nije bio upoznat s Williamsonovim izjavama o holokaustu, Wiesel je odgovorio 'Ne, crkva zna što radi ... oni znaju što čine i učinili su to namjerno. Kakva je bila njihova namjera, to ne znam'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene