Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava njemačkog biskupa 'prelila čašu'

Izraelski rabinat prekinuo službene odnose s Vatikanom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki izraelski rabinat, najviše vjersko tijelo u Izraelu, prekinuo je službene odnose s Vatikanom, objavili su danas talijanski mediji.

Odluka Rabinata donesena je pošto je papa Benedikt XVI. poništio odluku o izopćenju tradicionalističkog biskupa Richarda Williamsona koji osporava holokaust. Glavni rabinat, tijelo pod vodstvom dvojice nadrabina, sefardskog i aškenaskog, otkazao je susret s Povjerenstvom Svete Stolice za odnose sa židovima, što se trebao održati u ožujku, prenijela je austrijska novinska agencija APA.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

U pismu predsjedniku Povjerenstva, kardinalu Walteru Kasperu, glavni ravnatelj rabinata Oded Weiner napisao je da bi nastavak dijaloga bio težak bez javne isprike Vatikana.
Pismo je u javnost dospjelo putem izraelskih medija, što bi mogao biti još jedan znak napetijih odnosa.

>> Nobelovac Elie Wiesel: 'Crkva zna što čini i učinili su to namjerno'

Vatikan je za zabrinutošću reagirao na poruke iz Izraela i izrazio nadu da će rabinat preispitati svoju odluku. Dijalog se mora nastaviti, izjavio je vatikanski glasnogovornik o. Federico Lombardi, a prenosi APA. 'Papine riječi o temi 'šoe' trebale bi biti dovoljne kao odgovor onima koji izražavaju sumnju o položaju Svetog Oca i Katoličke crkve o toj temi', izjavio je Lombardi.

Vatikan upozorio da je papa jasno osudio antisemitizam i holokaust

Vatikansko-izraelski odnosi dosegnuli su najnižu točku u ljeto 2005., kad je tadašnja izraelska vlada Ariela Sharona predbacila papi da se nije sjetio izraelskih žrtava terora. Vatikan je uzvratio upozorenjem na kršenje ljudskih prava na palestinskim područjima. Papa Ivan Pavao II. svojedobno je kritizirao izgradnju izraelskoga sigurnosnog zida, a tadašnji latinski patrijarh Jeruzalema Michel Sabbah označio je zid nemoralnim i razornim.

Vatikan je u utorak, u kontekstu zgražanja što su ga izazvale Williamsonove izjave, upozorio da je Benedikt XVI. jasno osudio antisemitizam i holokaust. Radio Vatikan u utorak je emitirao opširan prilog u povodu Dana sjećanja na holokaust, pri čemu je podsjetio na Papine posjete koncentracijskom logoru Auschwitzu i sinagogi u Koelnu. Papa je u više navrata jasno osudio neljudsku i rasističku ideologiju što je uzrokovala holokaust, prenio je Radio Vatikan.

Biskup Williamson, koji je javno zanijekao holokaust, danas je proglašen nepoželjnim u njemačkoj biskupiji Regensburgu. Gerhard Ludwig Mueller, biskup u tom bavarskom gradu, izjavio je da Williamsonu neće biti dopušteno da stupi nogom u njegovu katedralu niti u neku drugu zgradu u crkvenom vlasništvu, prenijela je njemačka agencija dpa. Po Muellerovim riječima, Williamson je sam sebe izbacio iz Crkve.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene