Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnoviji dokumenti otkrili

Uzalud ih upozorili - Evo kako se mogla spriječiti najveća tragedija modernog doba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudski dokumenti otkrili su detalje koji su iznenadili.

Najmanje troje svjedoka vidjelo je al-Kaidine otmičare na sigurnosnim punktovima na bostonskom aerodromu Logan Airport, i to mjesecima prije tragedije koja se dogodila 11. rujna u New Yorku. Oni su vidjeli nešto i rekli nešto, ali su bili ignorirani, otkrivaju najnoviji sudski dokumenti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neočekivano otkriće Odvratan pronalazak prisilio pilota da se vrati u zračnu luku: "Žena je rekla da joj je nešto palo na glavu. Okrenuo sam se..." Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac u Turskoj Britanija na nogama zbog smrti djevojke u Beogradu, oglasila se i vlada: "Upozoravali smo"

Jedan od svjedoka, službenik American Airlinesa, suočio se s vođom otmičara zrakoplova Mohamedom Attom, nakon što ga je uočio da snima i testira sigurnosnu kontrolnu točku u svibnju 2001. godine, četiri mjeseca prije nego što se ukrcao na let American Airlinesa u zrakoplov koji je srušen na Svjetski trgovački centar.

Svjedok je o viđenom upozorio snage sigurnosti no nadležni nikad nisu ispitali ratobornog egipatskog državljanina niti su ga označili kao prijetnju.

'Uvjeren sam da bi se, da su tada poduzete neke akcije protiv Atte, barem na Loganu, napadi izvršeni 11. rujna mogli spriječiti', rekao je Brian Sullivan, bivši specijalni agent koji je u to vrijeme upozoravao na sigurnosne propuste na aerodromu.

Tri bostonska svjedoka nikad nisu predstavljena javnosti, iako je FBI, koji ih je ispitao, potvrdio njihovu vjerodostojnost. No, ono što su rekli da su vidjeli, a što je dio tužbe za tragediju protiv zrakoplovnih kompanija i američke vlade, može se opisati zastrašujućim.

VIDEO Ovo je dokaz da zrakoplov nije udario Blizance?

Pokušao ih spriječiti, ali bez uspjeha

Stephen J. Wallace, 17 godina zaposlen kao tehničar American Airlinesa, prvi je upozorio nadređene na Loganu o dvojici bliskoistočnih muškaraca koji su djelovali sumnjivo izvan glavne kontrolne točke.

Dobro se sjeća tog dana. Bilo je jutro, 11. svibnja 2001. godine. Jedan od muškaraca je snimao i fotografirao ploču na kojoj je ispisan redoslijed dolazaka i odlazaka zrakoplova prema svim svjetskim destinacijama, kao i sigurnosnu točku koja je od njega bila udaljena oko sedam metara. Drugi muškarac je istovremeno glasno na arapskom jeziku pričao na mobitel. Ovo njihovo ponašanje trajalo je oko 45 minuta.

Wallace je bio veoma uznemiren viđenim. Prišao je do dvojca i pitao ih za sadržaj njihove ručne prtljage. 'Rekao sam - 'Vi, dečki, nemate ništa od ovih stvari u svojim torbama, zar ne?', pokazujući im pritom na popis predmeta koje je zabranjeno unositi.

'Jedan od njih obratio se drugom, pokazujući na mene, i nazvavši me prilično gadnim imenom na arapskom jeziku', tvrdi Wallace, koji je prepoznao riječ.

Nakon toga su nervozno spakirali svoje torbe i otišli na drugu poziciju za sigurnosne provjere putnika. Wallace im je cijelo vrijeme bio za petama.

'Tada sam rekao kako ta dva klauna nešto smjeraju. Snimali su videa i fotografirali glavnu sigurnosnu točku.'

No, njegovi nadređeni, kojima je sve to prijavio, nikad nisu istražile slučaj. Muškarci su se ukrcali na let za Washington, piše New York Post.

Na javnom prostoru mogu raditi što žele?!

Theresa Spagnuolo
, također zaposlenica American Airlinesa, rekla je federalnim agentima, nakon napada, kako je također primijetila niskog bliskoistočnog mučkarca - Attu - kako snima glavnu sigurnosnu toču u svibnju 2001. godine.

'Ona je također pokušala omesti njegovo snimanje tako što ga je prijavila svom šefu. No, ni njezina reakcija nije smatrana ozbiljnom. Šef joj je rekao kako se radi o javnom prostoru i kako se tu ništa ne može učiniti', izjavili su agenti u provedenoj istrazi.

Njezin šef James Miller Jr., koji je također svjedočio, rekao je istražiteljima kako mu je sve to izgledalo čudno. Slučaj je prijavio svojim nadređenima koji su mu odgovorili ono što je prenio Theresi - kako se tu ništa ne može učiniti.

I tako je najgori terorist otmičar u povijesti mogao neometano šetati među osiguranjem aerodroma bez da ga itko ima pravo zaustaviti, upitati za ime, provjeriti njegove podatke, zatražiti putnu kartu, pregledati mu torbu i slično.

Logan također nije instalirao ni sigurnosne kamere pa Attin posjet bostonskoj zračnoj luci 11. maha 2001. godine nikad nije zabilježen.

Četiri mjeseca kasnije, 11. rujna, Atta je prošao kroz sigurnosni punkt bez ikakvog problema. Njegova torba je prošla provjeru unatoč tome što je u njoj bio suzavac. Zauzeo je svoje mjesto u poslovnoj klasi American Airlinesovog leta 11, posve neometano.

A sve ostalo je tragičan dio povijesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene