Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenski ekstremi

Od lopata za led do katastrofalnih požara: Neke zemlje bit će sada ponovno na udaru - toplinskog vala

Aktualno Galerija Vremenski ekstremi u svijetu, ilustracija - 4 Vremenski ekstremi u svijetu, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vremenski ekstremi u svijetu, ilustracija - 5 Vremenski ekstremi u svijetu, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Vremenski ekstremi u svijetu, ilustracija - 6 Vremenski ekstremi u svijetu, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Vremenski ekstremi u svijetu, ilustracija - 1 Vremenski ekstremi u svijetu, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Vremenski ekstremi u svijetu, ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Osim Hrvatske i Slovenije, s olujnim nevremenom ovih dana borile su se i druge europske zemlje, poput Njemačke i Italije. Zanimljivo je da su sjeverom Italije harale oluje, a jugom požari. Sada u tu zemlju stiže novi toplinski val. Vrući tjedan čeka i Španjolce i Portugalce.

Bijeli pokrivač početkom kolovoza. Sjeveroistok Italije, regija Furlanija-Julijska krajina.

Lopate za snijeg za vikend su se vadile i na jugu Njemačke. Tuče je bilo toliko da su ulice raščišćavale ralice.

Ljetnog vremena nema ni na zapadu Njemačke. Tamo već tjednima kiša natapa oranice.

"Morali smo obustaviti sjetvu na gotovo četiri tjedna, jer kiša neprekidno pada. Ako pogledamo ovdje, biljke su se objesile, padaju prema tlu. Djelomično puštaju korijenje. Ne znamo hoćemo li moći požeti sve dijelove oranica", kaže Thomas Doering, poljoprivrednik.

Prestane li kišiti, njemački poljoprivrednici očekuju gubitke od 10 do 15 posto.

Pročitajte i ovo Poplave u Sloveniji, ilustracija - 4 Moguće oštećenje cijevi U Sloveniji se voda povlači, ali ostavlja veliku štetu: "Neka kuće nema, ali samo da smo mi ostali živi"

I dok dijelovi Europe muku muče s jesenskim vremenom, na nekim dijelovima kontinenta vrućine ne jenjavaju.

Primjerice, na Sardiniji. Toliko je vruće da se razbuktao veliki požar, zbog kojega je evakuirano 600-tinjak ljudi.

U godini ekstremnih vrućina i požara, Talijani postrožuju zakone o požarima. Za slučajno izazivanje požara uvodi se kazna zatvora od jedne do dvije godine. Za namjerno potpaljivanje šuma povećava se s najmanje četiri, na najmanje šest godina zatvora.

Zbog dugotrajne suše, čak devet milijuna Španjolaca ima ograničen pristup vodi. Bit će još i gore, jer stiže novi toplinski val. Temperature će se penjati do 44 Celzijeva stupnja.

Pročitajte i ovo Vojska pomaže u borbi s poplavama, ilustracija - 1 SRUUK poslao upozorenje FOTO/VIDEO Duž Drave traje utrka s vremenom, stigla i vojska. Reporterka Dnevnika Nove TV: "Na sreću, nije se obistinila najgora prognoza. No još nije sve gotovo"

"Malo je teže hodati i posjećivati lokacije, boriti se da ostanete rashlađeni i u hladu, ali u redu je", rekla je britanska turistica u Španjolskoj.

Na oprez zbog toplinskog vala pozivaju se i stanovnici Italije, te Portugala.

Stanovnici Norveške i Švedske na oprez se pozivaju zbog nevremena. Obilna kiša i olujni vjetrovi mogli bi potrajati danima. Oluja nazvana Hans mogla bi donijeti najgore poplave u posljednjih nekoliko desetljeća.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene