Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kradu informacije

Sve više stranih špijuna u Kanadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strane države sve više kradu kanadske industrijske, vojne i trgovinske tajne, upozorila je u svom godišnjem izvješću kanadska obavještajna agencija.

Kanadska sigurnosno-obavještajna agencija (CSIS) zabrinuta je zbog stranih upletanja u kanadske unutarnje poslove, što je posljedica multikulturalnog sastava države i velikih useljeničkih zajednica, navodi se u dokumentu. Izvješće za 2007.-2008. objavljeno je u početku travnja na internetskim stranicama CSIS-a. 'Strana špijunaža (...) nesmanjeno se nastavlja nakon 11. rujna (napada na SAD). Štoviše, raste i postaje sve prodornija i usavršenija primjenom novih tehnologija', kaže izvješće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ottawa Ubojstvo šokiralo predgrađe: U kući pronađeno šest tijela, četvero su djeca Rusi otkrili ukrajinskog špijuna Dobio 11 godina zatvora Rusi otkrili ukrajinskog špijuna: Pokušao nabaviti tajne komponente raketnog sustava

Strane obavještajce zanimaju poljoprivreda, biotehnologija, nafta, rudarstvo, tehnologija svemirskih letova i nadzorni sustavi, ističe se u izvješću. Iako se u izvješću CSIS-a ne navodi izričito nijedna država koja pokušava ukrasti tajne, dužnosnici spomenute agencije podsjećaju da je u prošlosti prvoosumnjičena bila Kina. Godine 2005. kineski je prebjeg ustvrdio da se u Kanadi nalazi više od tisuću kineskih špijuna, dijelom i kako bi pratili veliku useljeničku kinesku zajednicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene