Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granična policija

Suspendirano 14 policijskih službenika zbog korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošle godine je granicu prešlo skoro 42 milijuna osoba.

Ravnatelj Granične policije BiH (GP BiH) Vinko Dumančić izjavio je jučer da je ova agencija zadržala kontinuitet uspješnog djelovanja na planu realizacije strategije integriranog upravljanja državnom granicom BiH, te ocijenio zadovoljavajućim stanje u pogledu sigurnosti državne granice i razvoja partnerstva s drugim policijskim agencijama.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ilegalni migranti u Bosni i Hercegovini, ilustracija (Foto: AFP) Ravnatelj Granične policije BiH ''Iscrpljeni smo, više ne možemo kontrolirati granicu prema Srbiji i Crnoj Gori''

Dumančić je to kazao na press-konferenciji u Glavnom uredu GP BiH u Sarajevu, upriličenoj u povodu prezentiranja izvješća o radu ove agencije za 2013. godinu. Prema pokazateljima GPBiH-a za 2013. godinu, u toj godini registriran je prelazak 41,995.554 osobe preko državne granice, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 6,78 posto, a glavnina prometa osoba odnosi se na granicu s Republikom Hrvatskom, odnosno Europskom unijom.

Suze pred zgradom Vlade: 'Trebate štiti građane, a ne lopove na vlasti!'

U istom razdoblju registrirano je 2470 prelaska, ili pokušaja prelaska državne granice za 1172 osobe za kojima su raspisane tjeralice, raspisi o traganju, ili mjere zabrane prelaska granice, odnosno sigurnosno interesantnim osobama. Registrirano je, također, 2079 stranih državljana kojima nije dopušten ulazak u BiH zbog neispunjavanja zakonom propisanih uvjeta. Ravnatelj GP BiH podsjeća da je u izvještajnom razdoblju u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno 228 osoba, od kojih na graničnim prijelazima 37, a u zonama izvan tih prijelaza 191 osoba.

Ravnatelj GP BiH-a Vinko Dumančić naglašava da je ova agencija u 2013. radila na provedbi plana za borbu protiv korupcije, te pokazala odlučnost za borbu protiv korupcije u vlastitim redovima o čemu, među ostalim, svjedoči podatak o 14 privremeno suspendiranih policijskih službenika.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s aktualnom situacijom u BiH, Dumančić je kazao da to stanje dosad nije izravno utjecalo na rad GP BiH, izuzev u Brčkom gdje je granični prijelaz u samom mjestu, a koji je u dva navrata od po dva sata bio zatvoren za promet.

U vezi s vojnim vozilima-gusjeničarima koja se nalaze na vučnim vozilima na parkiralištu Međunarodnog graničnog prijelaza Gradina, a što je izazvalo različite špekulacije, ravnatelj GP BiH je naveo da se radi o vozilima namijenjenim za prodaju, a za čiji se izvoz čekaju određeni dokumenti. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene