Obavijesti Video Pretražite Navigacija
crno nam se piše

Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne"

Sukob na Crvenom moru
Sukob na Crvenom moru Foto: Afp
Ako se sukobi na Crvenome moru te na Bliskome Istoku ne riješe, posljedice na svjetsku ekonomiju postat će katastrofalne, izvjestila je Svjetska banka upozoravjući na ponovnu inflaciju te prekid opskrbe energijom.

Svjetska banka upozorila je u nedjelju da kriza na Crvenome moru i na Bliskome Istoku prijeti povećanju kamatnih stopa, slabijem gospodarskom rastu, inflaciji i općoj geopolitičkoj nestabilnosti.

U najnovijem izvješću o globlnom ekonomskom stanju, Svjetska banka je zaključila da je ratovanje na Bliskome Istoku i Ukrajini proizvelo stvarnu ugrozu.

"Eskalacija sukoba mogla bi rezultirati povećanjem cijene energenata i ponovo ubrzati inflaciju."

Ostali rizici uključuju: financijski stres povezan s povećanjem kamatnih stopa, manji rast od očekivanog kineske ekonomije, daljnje erodiranje trgovine te klimatske nepogode.

Pročitajte i ovo Kraljica Margareta II., budući kralj Frederik X. te buduća kraljica Mary abdicirala je Odlazi posljednja europska kraljica, žezlo preuzima njezin sin: Bio je usamljen i nesretan, uzeo je lažno prezime, a dobio je nadimak - Pingvin

"Krajnja posljedica nedavnih napada na trgovačke brodove u Crvenome moru povećanje je cijena robe i povećanje geopolitičke i ekonomske nesigurnosti zbog čega će oslabjeti ulaganja", stoji u izvješću.

"Situacija na Crvenome moru postala je ozbiljan problem. Neizbježno je da će do kriznih situacija doći i na drugim područjima, primjerice tjesnacu Hormuz i širem Bliskom Istoku", upozorio je John  Llewellyn, bivši glavni ekonomist OECD-a nakon što se vjerojatnost o ozbiljnim poremećajima u svjetskoj trgovini u samo tjedan dana povećala s 10 na 30 posto. 

Pročitajte i ovo Hoteli u Splitu; ilustracija - 2 FILMSKI ZAPLET Ukrajinka koja kupuje hotele na obali prijavila nestanak torbe s novcem: "Policija ima nove informacije"

Ekonomisti se također pribojavaju da bi brojne velike svjetske ekonomije mogle ući u recesiju tijekom 2024. godine. Pribojavaju se i da središnje banke neće dovoljno onemogućiti posuđivanje novca što će doprinijeti rastu troškova života dok će s druge strane kamatne stope ostati iznimno visoke zbog cijene nafte. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene