447046
447046
447046
447046
447046

Sukob Australije i Vijetnama oko obilježavanja bitke u Vijetnamskom ratu

  • , 18.08.2016., 13:11
  • Autor:
  • komentara

Australsko obilježavanje pedesete godišnjice Vijetnamskog rata završilo je kao diplomatski sukob nakon što je vijetnamska vlada zabranila pristup povijesnom mjestu Long Tan i otkazala ranije isplaniranu komemoraciju.

 
 
 
 
Obilježavanje 50. godišnjice Vijetnamskog rata (Foto: AFP)
Obilježavanje 50. godišnjice Vijetnamskog rata (Foto: AFP)

Australsko obilježavanje pedesete godišnjice Vijetnamskog rata završilo je kao diplomatski sukob nakon što je vijetnamska vlada zabranila pristup povijesnom mjestu Long Tan.

U ime oko tisuću australskih veterana i njihovih obitelji koji su doputovale u Vijetnam gdje su im vlasti zabranile svečanost jer bi ona mogla uvrijediti lokalno stanovništvo, australski premijer Malcolm Turnbull intervenirao je kod svog vijetnamskog kolege Nguyena Xuana Phuca.

"Zahvaljujem vijetnamskom premijeru na tome što je sinoć pristao na dogovor kojim će naši veterani i njihove obitelji koje su doputovale u Vijetnam ipak moći obilježiti bitku i odati počast svima onima koji su se borili i poginuli u tim poljima prije toliko godina", rekao je Turnbull u četvrtak.

Komemoracija je isplanirana ranije u suradnji s vijetnamskim vlastima, no u srijedu je otkazana.

Australski ministar veterana Dan Tehan rekao je kako je službena ceremonija kod Long Tana i dalje otkazana, no kako je Nguyen pristao ublažiti restrikcije kako bi manja skupina veterana mogla posjetiti to mjesto.

Vijetnamska policija zabarikadirala je ceste koje vode do Long Tana, no dopustila je manjoj skupini veterana i diplomata da na mjestu obilježavanja postave vijence.

"Jako sam tužan da je vijetnamska vlada zauzela takav stav o miroljubivom odavanju počasti mrtvima", rekao je australski veteran Peter Wyldey.

Lokalni političar smatra kako se Hanoi bojao da će se ceremonija pretvoriti u proslavu pobjede i staviti Australce u riskantan položaj pošto obitelji ubijenih vijetnamskih vojnika i dalje žive u blizini tog mjesta.

Više od 60 tisuća Australaca služilo je u Vijetnamu između 1962. i 1972., a više od 500 ih je ubijeno tijekom rata između komunističke vlade Sjevernog Vijetnama, kojeg je podržavao SSSR, te Južnog Vijetnama iza kojeg je stajao SAD. Rat je završio 1975., padom bivšeg Saigona.

Borba kod Long Tana iz 1966. vođena je na plantaži gume u Južnom Vijetnamu. Tada je ubijeno 18 australskih vojnika, a 24 je ozlijeđeno, dok je na strani Vijetnamaca poginulo 245, a ozlijeđeno 350 ljudi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se