Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studentica iz Teksasa

Nevjerojatna priča o preživljavanju: Pet dana bez goriva i signala u pustinji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studentica iz Teksasa, bez signala i goriva usred paklene vrućine sjeverne Arizone, pet dana se borila za opstanak prije nego što je spašena.

Iskusna izviđačica Amber Vanhecke planirala je svoj put razgledavanja Grand Canyona od siječnja, ali joj to nije pomoglo kada ju je oko južnog ruba kanjona GPS usmjerio na put koji zapravo nije postojao.

''Imala sam isplaniran put, objavila sam detalje i na Facebooku, opskrbila se potrepštinama i hranom, planirala sam taj put od siječnja, ali me GPS usmjerio na put koji uopće nije bio tamo, '' ispričala je Vanhecke za ABC News.

Krivo usmjeravanje odvelo ju je na neravan teren, a nakon lutanja po nepreglednom dijelu kanjona Vanhecke je ostala bez goriva. Uskoro je shvatila kako uopće nema signala na mobitelu. Tada je postala svjesna da je izgubljena i da ima problem. Kada je noć pala uspjela je uspostaviti kontakt s policijom, ali je signal bio slab i poziv se prekinuo prije nego što su je mogli locirati.

''To je bio trenutak kada sam zbilja osjetila paniku“, rekla je zaABC News.

U slučaju da je ne pronađu i da ne preživi, Vanhecke je počela snimati videa za svoju obitelj i bližnje, ali je ujedno odlučila da se neće predati. Drugi dan Vanhecke slaže od kamenja SOS znak i pali signalnu vatru u nadi da će helikopter ili neki manji zrakoplov vidjeti njezin poziv u pomoć.

Pročitajte i ovo Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 4 Tragičan kraj potrage Dramatični posljednji trenuci stradalih skijaša: Lopaticama pokušali iskopati špilju kako bi se sakrili

Nakon što je prošao i treći dan bez promjene, shvatila je da to nije dovoljno. ''Znala sam da imam dvije opcije ako želim da me pronađu: signalizirati da sam u opasnosti ili spasiti sama sebe.“



Četvrtog dana u pustinji dok je bila u autu, Vanhecke je primijetila kamion u prolazu. Brzo je istrčala i nastavila trčati i vikati za njima, ali je oni nisu čuli ni primijetili. Nakon još jednog uzaludnog pokušaja odlučila je potražiti signal u bilo kojem smjeru.

Prije nego što je krenula, Vanhecke je ostavila poruku da je otišla istočno u potrazi za signalom, a srećom mogla se osigurati i napuniti mobitel na još funkcionalnu bateriju auta. Pješačila je 17 kilometara istočno prije nego što je neprestano pozivanje 911 urodilo plodom. ''Odmah sam se zaustavila na mjestu čim se spojio poziv jer nisam htjela riskirati šansu!“

Policija je otprilike locirala prvi poziv i nedugo zatim je i helikopter bio na terenu. Ekipa za spašavanje je odmah spazila njezin auto uz ogroman' SOS' znak.

''Amber je napravila nekoliko stvari koje su nam zbilja pomogle u potrazi'', rekao je član Zračnog tima za spašavanje Jonah Nieves. ''Kada smo došli do auta ugledali smo poruke s uputama, a te poruke su nas na kraju i dovele do nje.''

Amber Vanhecke (24) je inače iskusna izviđačica i zaljubljenica u prirodu i avanture, a više puta je otišla sama na razgledavanje nacionalnih parkova SAD-a kao što su Yosemite i Yellowstone.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene