Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastanak ministara obrane

Prvi čovjek NATO-a poslao poruku Trumpu: "Ne bismo smjeli ostavljati prostora za nesporazum"

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: Afp
NATO je u proteklih 75 godina bio u stanju spriječiti vojni napad na bilo koju svoju članicu zahvaljujući jasnoj komunikaciji da je Savez tu da brani svoje članice i stoga svaka sugestija da nećemo štititi jedni druge podriva sigurnost svih nas, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Svrha NATO-a je spriječiti rat, sačuvati mir, spriječiti napade na zemlje saveznice i to smo to činili desetljećima jer je naša snaga odvraćanja bila vjerodostojna. Stoga svaka sugestija da nećemo štititi jedni druge podriva sigurnost svih nas i povećava rizike", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da komentira nedavne izjave vjerojatnog republikanskog kandidadata na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trumpa.

Trump je rekao da SAD ne bi priskočile u pomoć onim zemljema koje ne plaćaju dva posto svoga BDP-a na obranu i da bi, štoviše, ohrabrio napad na te članice. Stoltenberg je rekao da je njegova poruka Trumpu da ne treba podrivati vjerodostojnost snage odvraćanja NATO-a.

"To se odnosi i na sposobnosti u koje investiramo, ali i na to kako komuniciramo jer naši protivnici imaju na umu našu snagu odvraćanja. Ne bismo smjeli ostavljati prostora za pogrešne procjene ili nesporazum u Moskvi o našoj spremnosti, predanosti i odlučnosti da zaštitimo sve saveznike", rekao je glavni tajnik.

Stoltenberg je ponovio glavno načelo na kojem počiva NATO, a to je da napad na jednu članicu povlači odgovor cijelog Saveza. "Dok god zajedno stojimo iza te poruke, sprječavamo bilo kakav napad na neku od naših članica. Stoga je važno da i riječima i djelom to jasno komuniciramo", rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je danas nema neposredne prijetnje za saveznike u NATO-u zbog te odredbe i zbog toga što je Savez od 2014. znatno povećao kolektivnu obranu. Rekao je je to bilo potaknuto nelegalnom ruskom aneksijom Krima.

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti snažno podržavati Ukrajinu, pozdravio odluku EU-a o paketu pomoći od 50 milijardi eura te pozvao američki Kongres da također odobri pomoć."To nije milostinja, to je ulaganje u našu sigurnost", rekao je glavni tajnik.

Glavna tema sastanka ministara obrane država članica NATO-a je daljnja potpora ukrajinskim ratnim naporima i izdvajanje za obranu. Države članice su zacrtale cilj da za troškove obrane izdvajaju minimalno 2 posto svoga BDP-a

U srijedu popodne održat će se sastanak kontaktne skupine za Ukrajinu, koja okuplja više od 50 zemalja pod vodstom Sjedinjenih Država. Dio sudionika bit će fizički nazočan, a dio će na tom sastanku sudjelovati video vezom.

U četvrtak se sastaje Sjevernoatlantsko vijeće na razini ministara obrane, a nakon toga Vijeće NATO-Ukrajina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene