Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gomilaju se zalihe hrane, aerodromi pretrpani

Tokio u panici: Svi bježe, radijacija oko Fukushime raste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon tri eksplozije u nuklearki Fukushima radijacija raste, a Tokio je u panici.

Japanski premijer Naoto Kan rekao je da zračenje raste oko nuklearne elektrane Fukushima u kojoj su od subote izbile tri eksplozije izazvane potresom i tsunamijem i u televizijskom obraćanju pozvao stanovnike u krugu od 30 kilometara da ostanu u svojim domovima. Agencija Kyodo izvjestila je kako je razina radijacije 400 puta viša od godišnje dozvoljene razine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz nuklearke Fukushima Radnica iz nuklearke: Moji kolege su heroji, prestanite nas napadati Slika nije dostupna Premijer: Situacija je 'smrtno ozbiljna' Visok stupanj opasnosti, poslane nove snage

'U 10.22, očitali smo 30 milisiverta između reaktora 2 i reaktora 3; 400 milisiverta blizu reaktora 3 i 100 kod reaktora 4', rekao je premijer. Medicinski pregledi ukazuju na porast karcinoma kod ljudskog tijela izloženog dozi od 100 milisiverta nadalje. Premijer je pozvao 'stanovnike u zoni od 20 do 30 kilometara da ostanu u svojim domovima ili uredima', javlja agencija AFP.

>> Ovoga puta je došlo do eksplozije u reaktoru broj 2, evakuirani radnici

>> Amerikanci strahuju od radioaktivnog oblaka iz Japana

>> Dobra vijest: U moru ruševina spasioci pronašli bebu

Nakon objave da je došlo do porasta radioaktivnosti u području nuklearne elektrane Fukushima sjeverno od japanskog glavnoga grada Tokija, dio stanovnika u strahu je počeo napuštati grad, a drugi su pohrlili gomilati zalihe hrane i druge robe.

I treća eksplozija

U potresu i tsunamiju koji su u petak pogodili sjeveroistok Japana ugroženo je više nuklearnih elektrana, a najteže je stanje u Fukushimi gdje se strahuje da bi moglo doći do većeg istjecanja radijacije pošto je oštećen sustav za hlađenje reaktora. Japanski premijer Naoto Kan rekao je da oko te nuklearke, u kojoj se danas dogodila i treća eksplozija, raste razina radioaktivnosti.

CNN prenosi riječi glasnogovornika japanske vlade Yukia Edana kako su tehničari šest i pol sati uspjeli smanjiti radijaciju s 11,930 mikrosiverta izmjerenih u 9 sati ujutro po lokalnom vremenu na ulazu u nuklearku Fukushima, na 596.4 mikrosiverta po satu u 15.30 sati po lokalnom vremenu.

Evakuacija veleposlanstava i odlasci novinara

Nekoliko je veleposlanstava savjetovalo osoblje da napusti područja pogođena radijacijom, turisti su skratili praznike, a multinacionalne kompanije pozvale su svoje osoblje da otputuje ili da se privremeno iseli iz Tokija i okolice.

Počinju odlaziti i neki strani novinari koji su stigli u Japan kako bi izvijestili o katastrofalnom potresu koji je usmrtio najmanje 10.000 ljudi kada je u petak pogodio područje oko sjeveroistočnog grada Sendaija. Novinska agencija Kyodo izvijestila je da su u Tokiju izmjerene 'minimalne razine' radijacije, a u gradu Saitami blizu Tokija bile su 40 puta više od redovitih. To nije razina opasna za ljudsko zdravlje no dovoljna je da stvori paniku u ultramodernoj i hiperdjelotvornoj metropoli s oko 12 milijuna ljudi.

100 kilometara od Tokija zabilježena radijacija 10 puta veća od dozvoljene

U gradu Maebashiju, 100 km sjeverno od Tokija, razine radijacije bile su danas deset puta više od normalnih, javio je Kyodo. Vjetrovi oko nuklearnog kompleksa Fukushima Daiichi, nekih 240 kilometara sjeverno od Tokija, pušu sporo i mogli bi donijeti radijaciju do Tokija.

Dio Japanaca poziva vlasti da prošire zonu evakuacije oko nuklearne elektrane, koja sada iznosi 30 kilometara. Japanske zračne luke su pretrpane zbog sve većeg broja otkazanih letova. Kineski nacionalni prijevoznik Air China otkazao je letove iz Tokija nakon vijesti o niskoj razini radijacije koju bi vjetar tijekom dana mogao donijeti iz oštećene elektrane. Air China nije objasnila razloge odgode letova iz Pekinga i Šangaja za Tokio. Singapore Airlines, Cathay Pacific, Air New Zealand i još nekoliko avioprijevoznika objavilo je da prati situaciju, ali zasad nisu odgodili letove.

Broj nestalih i poginulih u katastrofalnom potresu i tsunamiju prešao je 6.000, prenosi japanska agencija Kyodo, a službeno potvrđeni broj poginulih osoba iznosi 2.734.  (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene