Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grci nisu iznenađeni

Standard & Poor's snizili rejting Grčke na 'selektivni bankrot'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je rejting Grčke na razinu 'selektivnog bankrota'.

S&P druga su agencija koja je odlučila sniziti grčki rejting nakon najave plana zamjene obveznica čime će pokušati olakšati svoje dužničko breme. Nakon što zamjena obveznica bude izvršena S&P će, javlja Reuters, najvjerojatnije podignuti rejting Grčke na 'CCC' kategoriju. 

Pročitajte i ovo Nova ocjena kreditnog rejtinga Hrvatske Rizik inflacije i rata Izvrsna ocjena hrvatskog kreditnog rejtinga, no očekivani rast gospodarstva za ovu godinu ipak je smanjen Slika nije dostupna INVESTICIJSKA RAZINA Javio se Plenković nakon vijesti o kreditnom rejtingu Hrvatske i istaknuo prioritete: ''Ovo je poruka povjerenja i ohrabrenja''

>> Snižen kreditni rejting fonda koji bi trebao pomoć članovima eurozone

'Snizili smo kreditni rejting Grčke nakon što je grčka vlada retroaktivno umetanje klauzule kolektivnog djelovanja (CACs)', pojasnili su iz S&P-a. Na takav potez odlučili su se zato što je umetanje klauzule izazvalo gubitke kod onih investitora koji to nisu sami učinili te su se time izmjenili uvjeti dugovanja i stvorili nevolje za razmjenu i rekonstrukciju dugovanja.

Grčka je sa zamjenom obveznica započela u petak prema dogovoru kako će vlasnici obveznica izgubiti oko 53,5 posto vrijednosti no zapravo gube oko 74 posto gospodarske vrijednosti. S&P objašnjava da ako dovoljno vlasnika obveznica ne pristane na razmjenu Grčka će se suočiti s izravnim neplaćanjem. Atena tvrdi kako je sniženje kreditnog rejtinga bilo očekivano te kako neće naštetiti bankama jer je Grčka središnja banka računala na takav razvoj situacije. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene