Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saziva se izvanredni sastanak

Svjedoci tvrde - 'Mnogi putnici su bili zaključani u prostoru za teret'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izbjegličkom brodu koji je u nedjelju potonuo između libijske obale i talijanskog otoka Lampeduse bilo je 950 ljudi, rekao je jedan od preživjelih.

"Bilo nas je 950, uključujući 40 do 50 djece i oko 200 žena", rekao je državnom odvjetništvu u Cataniji preživjeli, za kojega je utvrđeno da je iz Bangladeša, objavila je talijanska novinska agencija Ansa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama na moru Traje potraga za 31 nestalim mornarom: Ratni brod prijavio kvar pa potonuo Slika nije dostupna U potonuću drvenog čamca blizu grčkog otoka 28 mrtvih

Ranija izvješća govorila su o 700 izbjeglica na brodu. Očevidci su izjavili da su mnogi putnici bili zaključani u prostoru za teret.

"Krijumčari su zaključali vrata i blokirali ih u pokušaju da iziđu", rekao je preživjeli koji je smješten u bolnicu na Siciliji.

Sastanci Europskog vijeća i šefova diplomacije EU o imigrantima

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos otkazao je u ponedjeljak svoj posjet Španjolskoj i sudjelovat će u sastanku šefova diplomacije EU-a koja će najvećim dijelom biti posvećena tajnim imigrantima, nakon jučerašnjeg potonuća broda 220 južno od talijanske Lampeduse, a predsjednik Vijeća Europe Donald Tusk namjerava sazvati izvanredni summit posvećen imigrantima, što su ga ranije zatražili Rim i Madrid.

"Nakon tragedije u Sredozemlju razgovarao sam s malteškim premijerom Josephom Muscatom. Nastavit ću razgovore s europskim čelnicima, Europskom komisijom i diplomatskom službom EU-a o načinu na koji se uhvatiti u koštac s ovim stanjem", napisao je Tusk na svom Twitteru. "Nakon konzultacija donijet će odluku o mogućem sazivanju izvanrednog summita", rekao je za AFP njegov glasnogovornik Preben Aamann.

Tragedija povijesnih razmjera: Spašeno ih je samo 28, traga se za njih 700

"S obzirom na zadnju u nizu tragedija u Sredozemlju", Dimitris Avramopoulos i španjolski ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz odlučili su odgoditi posjet Ceuti i Mellili, španjolskim enklavama u Maroku, jedinim kopnenim granicama između Afrike i Europe. "Sutra ću sudjelovati na sastanku europskih ministara vanjskih poslova u Luxembourgu gdje će se razgovarati o imigrantima, u svjetlu posljednjih tragičnih događaja", kazao je Avramopoulos.

Dužnosnici kažu da je jučerašnje potonuće broda s migrantima najteža tragedija ove vrste dosad u Sredozemlju s obzirom na broj osoba koje se smatraju nestalima. To je "brutalan podsjetnik da moramo poduzeti odvažne mjere kako bismo se uspjeli nositi sa sve većom krizom koja se odnosi na imigrante", kazao je europski povjerenik.

I grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je u nedjelju EU da hitno donese plan kojim će se suočiti sa sve većom humanitarnom krizom migranata u Sredozemlju.

"Sredozemlje mora prestati biti grobnica, a južne zemlje Europe spremište za ljudske duše", rekao je Cipras za grčku televiziju.

On smatra da se planom EU-a mora zajamčiti potpora zemljama članicama poput Grčke i Italije koje podnose najteži teret, kada je posrijedi dolazak imigranata i izbjeglica iz sjeverne Afrike, s Bliskog istoka i iz drugih područja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene