Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istom mjerom

Srbija neće vratiti imovinu oduzetu Hrvatima za komunističkog režima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Institucijama u Srbiji do danas je podneseno 70 zahtjeva iz Hrvatske.

Srpski mediji javljaju da je za povratak imovine oduzete u vrijeme komunističkog režima mjerodavnim institucijama u Srbiji do danas podneseno 70 zahtjeva iz Hrvatske, ali njihovi se zahtjevi ne razmatraju jer ni Hrvatska ne vraća imovinu oduzetu državljanima Srbije.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

'Neka premijer odgovori kako će se problem riješiti sukcesijom'

'Državljani bivših SFRJ republika imaju pravo na povrat imovine pod uvjetom reciprociteta. Ako je bivša republika zakonom uredila vraćanje imovine, njeni državljani imaju pravo na povrat nekretnina u Srbiji samo ako je našim državljanima priznato isto pravo u toj državi. Ako bivša republika SFRJ nije zakonom uredila povrat imovine, smatra se da postoji reciprocitet onda ako srpski državljanin tamo može steći pravo vlasništva i naslijediti nekretnine', objašnjavaju u Agenciji za restituciju.

Državljani Srbije su tražili povrat imovine u bivšim republikama, danas državama u kojima je to ozakonjeno, a to je učinjeno u svima osim BiH. No, svoje pravo su uspjeli ostvariti svugdje osim u Hrvatskoj i Makedoniji pa zato ni hrvatski i makedonski državljani ne mogu dobiti nazad oduzetu imovinu u Srbiji. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene