Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državni vrh na nogama zbog Kosova

Srbija hitno pozvala diplomate iz Skoplja u Beograd: "Protiv Srbije je izvršeno obavještajno djelovanje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi djelatnici u veleposlanstvu Srbije u Skoplju povučeni su na hitne konzultacije u Beograd. Premijerka Ana Brnabić razgovarala je s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i poručila "da se ne radi o maloj stvari" te najavila priopćenje Ministarstva vanjskih poslova.

"Veleposlanica Dušanka Divjak Tomić i osoblje sinoć su stigli u Beograd, a razlog su hitne konzultacije. Detaljnije objašnjenje o čemu se radi dat će tijekom dana ministar vanjskih poslova Ivica Dačić", navode od jutra u ponedjeljak srpski mediji.

Pročitajte i ovo Grafiti Nepoznati autor U blizini škole u kojoj je počinjen masakr osvanula čestitka Vučiću: "Srbija je vječna..." Ana Brnabić prosvjedi u Srbiji Brnabić optužuje Zapad: "Zahvaljujem ruskim službama koje su nam rekle što se sprema u Beogradu"

Razlozi konzultacija i povlačenja diplomata i osoblja nisu službeno priopćeni, ali mediji prenose informacije skopske TV Telme da je veleposlanstvo Srbije, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, tražilo od makedonskih vlasti da pojačaju sigurnosne mjere u cijeloj zgradi veleposlanstva u glavnom gradu Makedonije. Novinar TV Telme javio je u nedjelju navečer da su svi prozori na veleposlanstvu zamračeni, ali da ispred zgrade nema dodatnog policijskog osiguranja.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije potvrdilo je da je primilo notu veleposlanstva Srbije u Skoplju kojom su obaviješteni da je osoblje pozvano na konzultacije u Beograd.

"Ministarstvo vanjskih poslova nije upoznato s razlozima te odluke i stoga uspostavlja komunikaciju s MVP-om Srbije. U skladu s relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije poduzimaju mjere za zaštitu sigurnosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju", priopćio je makedonski MVP.

U međuvremenu, makedonski MUP poduzima pojačanje mjere osiguranja veleposlanstva Srbije u Skoplju nakon što su dobili obavijest da je Beograd odlučio diplomate povući na hitne konzultacije, javlja RTS.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je "da se ne radi o maloj stvari" i da je imala konzultacije s predsjednikom Vučićem i sastanak s ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem. Brnabić je novinarima u Vladi Srbije najavila i skoro priopćenje Ministarstva vanjskih poslova na kojem se, kako je istaknula, "zajednički radi".

Makedonska agencija Makfaks javila je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Beograd dobio informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u UNESCO. Iako razloge službeno nisu priopćile ni makedonska ni srpska strana, agencija Makfaks sve povezuje s glasanjem za ulazak Kosova u UNESCO i prijetnjama šefa srpske diplomacije Dačića da će uzvratiti na eventualnu podršku Makedonije Kosovu, pa i da će preispitati priznavanje ustavnog imena zemlje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, piše Blic, izjavio je da su "srpski nadležni organi ustanovili i dokazali da je protiv Srbije izvršeno obavještajno djelovanje i da je zbog toga povučeno diplomatsko osoblje iz Makedonije".

Vučić nije želio iznositi detalje, no istaknuo je kako Srbija želi imati dobre odnose s Makedonijom, ali i da se mora pripremiti i prilagoditi novim okolnostima. "Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Bit će nekih promjena u našem osoblju i da zaštitimo naše prijateljstvo s Makedoncima", rekao je Vučić, uz opasku da ima puno špekulacija i da će u idućih 10-ak dana sve biti puno jasnije.

Na pitanje ima li kriza u odnosima s Makedonijom veze s članstvom Kosova u UNESCO-u, Vučić je rekao: "Ti odnosi će morati biti zasnovani na uzajmnom poštovanju. Čekat ćemo odluku hoće li Albanci pokušati uvrstiti Kosovo kao članicu UNESCO-a. Tada ćemo čekati da vidimo što će da reći i Skoplje i Podgorica i mnogi drugi. Naš je posao zaštititi interese Srbije, a da pri tom ne narušimo interese durgih zemalja".

Srbijanski državni vrh na nogama zbog makedonske potpore članstvu Kosova u UNESCO-u

Srpski državni vrh u ponedjeljak je hitno povlačenje srbijanskog diplomatskog osoblja iz Skopja objasnio ugrožavanjem interesa Srbije bez daljnih pojašnjenja a prema srbijanskim medijima povod takvog postupka je prijedlog makedonske vlade o podršci učlanjenju Kosova u UNESCO.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da su djelatnici veleposlanstva u Makedoniji povučeni na konzultacije nakon dokaza obavještajnih agencija "o veoma ofenzivnom djelovanju protiv tijela i institucija Srbije".

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da će službeni Beograd poduzeti mjere zaštite vlastitih interesa u Makedoniji nakon što je "nedvosmisleno" ustanovljeno pojačano djelovanje prema Republici Srbiji u koje je umiješan i "strani faktor". On je najavio da će se dio osoblja veleposlanstva nakon konzultacija u Beogradu već sljedećeg tjedna vratiti u Skopje, dok će veleposlanica biti vraćena kasnije.

Dačić je rekao kako su diplomati i djelatnici veleposlanstva u Makedoniji povučeni "jer je nedvosmisleno, s jasnim dokazima, ustanovljeno pojačano ofenzivno djelovanje prema Republici Srbiji, u čemu je svakako prisutan i strani faktor", prenijela je agencija Tanjug.

"Poduzet ćemo mjere da se pripremimo za rad u jednom takvom okruženju", istaknuo je Dačić, naglasivši da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom.

Ruski portal Sputnjik na srpskom jeziku objavio je da je razlog povlačenja diplomata Srbije iz Skopja prijedlog makedonske vlade da podrži učlanjenje Kosova u UNESCO.

"Vlada Makedonije pripremila je prijedlog za podršku učlanjenja lažne države Kosovo u UNESCO i to je jedan od razloga što je ministarstvo vanjskih poslova Srbije povuklo osoblje ambasade iz Skopja na hitne konzultacije u Beograd", navodi Sputnjik pozivajući se na neimenovane "dobro obavještene izvore".

Istodobno, beogradski mediji prenose priopćenje makedonske vlade kako će se prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO-u uzeti u obzir stajališta većine zemalja Europske unije, uz poruku da "Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama" i "vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, neutralnosti i nemiješanja u sporne stvari drugih država".

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je da se u povodu povlačenja osoblja veleposlanstva iz Makedonije konzultirala s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomacije Ivicom Dačićem, naglasivši da "nije riječ o maloj stvari".

Makedonska TV Telma objavila je ranije da su srbijanski diplomati u Skopju, pozivajući se na Bečku konvenciju, tražili od makedonskih vlasti da pojačaju osiguranje srbijanskog veleposlanstva.

Kako je javila Radio-televizija Srbije veleposlanica u Skopju Dušanka Divjak Tomić i djelatnici veleposlanstva su nakon poziva MVP-a na hitne konzultacije u nedjelju navečer doputovali u Beograd.

Demokratska stranka (DS) pozvala je Vučića da objavi prave razloge povlačenja osoblja uz ocjenu da je time Srbija sebi "pucala u nogu". Dužnosnik DS-a Aleksandar Crkvenjakov je izjavio i da "Dačićevi radikalni potezi koje diktira Vučić nisu način da se vodi vanjska politika" dodavši da ti potezi "ne donose nikakve pozitivne efekte, već samo štetu svim građanima" Srbije.

"Oni predstavljaju pucanj u nogu jer je ova odluka zapravo predstava za domaću javnost sa štetnim posljedicama za Srbiju", naveo je u priopćenju Crkvenjakov, koji je predsjeda odborom DS-a za vanjsku politiku. Kakav god da je problem sa susjednom državom - morate ga rješavati a osnovna funkcija diplomacije je da i u složenim slučajevima posluži kao kanal komunikacije dvije države, naveo je Crkvenjakov. "Ako povučete diplomatsko osoblje i zatvorite taj kanal, to je neodgovorno", rekao je on. Zapitao je i kako, onda, Vlada Srbije misli "predstaviti i raspraviti problem" koji još uvek ima tajanstvenu dimenziju". "Mobilnim telefonom? Ili, uobičajeno, preko tabloida...", naveo je Crkvenjakov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene