Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

Rezolucija o Srebrenici

Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju"

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Cropix/Cropix
Oglasio se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon lobiranja protiv rezolucije o Srebrenici i najavio da se neće lagano predati.

Srbija se protivi usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici i prijemu Kosova u Vijeće Europe i bit će to neizvjesna borba, rekao je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić po povratku iz New Yorka.

Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici trebala bi se tijekom svibnja naći na glasanju pred Općom skupštinom UN-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

U nacrtu se, uz ostalo, traži osuda poricanja genocida u Srebrenici i veličanja odgovornih za ubojstvo oko 8000 bošnjačkih civila u srpnju 1995. godine.

Srbija se protivi rezoluciji smatrajući da se tako nameće kolektivna krivnja srpskom narodu, a u UN-u ponajprije računa na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike.

Pročitajte i ovo Pantovčak Sanacija je počela Drama na Pantovčaku, klizište se proširilo: "Ovoj cesti nema spasa"

Rusija je 2015. u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala usvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici koju je predložila Velika Britanija, a podržale su je Sjedinjene Države i zemlje Europske unije.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) masovni zločin u Srebrenici označen je kao genocid koji su počinili pripadnici vojske bosanskih Srba, a Srbija (tada u zajednici s Crnom Gorom) označena je kao odgovorna što nije učinila ništa da se genocid spriječi i da kazni počinitelje.

Pročitajte i ovo Europski izbori - 1 Važni izbori Kako dišu Hrvati oko europskih izbora provjerio je Dnevnik Nove TV: "Tu se borio za sva moguća prava, otišao je u Europu, nije čuti za njega"

Za genocid i zločine u Srebrenici pred međunarodnim i sudovima BiH je osuđeno više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora.

Govoreći na konferenciji za novinare u Beogradu, Vučić je rekao da se tijekom boravka u sjedištu UN-a u New Yorku sastao s 22 predsjednika i premijera, sa šest dužnosnika UN-a te s predstavnicima ukupno 111 zemalja članica UN-a, kako bi spriječio usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac i Anka Mrak Taritaš - 5 12 dana nakon izbora Mrak Taritaš za Dnevnik Nove TV: "Ne vidim pregovore s DP-om kao pro forme"

Lobiranje protiv rezolucije večeras ocijenio kao borbu "borbu Davida i Golijata" istaknuvši kako se borio za "čast i obraz Srbije". Ocijenio je da donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici služi samo za traženje ratne odštete od Srbije.

Po njegovoj ocjeni, rezolucija o Srebrenici u Općoj skupštini UN, gdje ne postoji pravo veta, bit će donijeta preglasavanjem, što će "otvoriti Pandorinu kutiju" jer će uslijediti mnogo inicijativa za donošenje rezolucija o zločinima genocida počinjenim u svijetu, "od Jasenovca pa nadalje".

Pročitajte i ovo Karla Trstenjak i Luka Juroš - 1 Više sati u predškoli Pročelnik Juroš o uvođenju male škole u metropoli: "Pozdravljamo, ali ovo trenutno nije izvedivo ni u Zagrebu, ni u Hrvatskoj"

Komentirajući očekivano glasanje o prijemu Kosova u Vijeće Europe (VE) tijekom svibnja, Vučić je rekao kako su "sve opcije otvorene", ali su i dalje najveće šanse da će Priština dobiti zeleno svjetlo.

Parlamentarna skupština VE je 16. travnja usvojila preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju, konačna odluka očekuje se 16. svibnja, a za prijem Kosova u Političkom odboru VE-a trebalo bi osigurati glasove dvije trećine od 46 članica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene