Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavanje nataliteta

Aleksandar Vučić u obraćanju naciji: "Za 40 godina nećemo imati ni državu ni narod"

Beba (Foto: Guliver/Thinkstock)
Beba (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić požalio se da Srbija nema dovoljno djece i da država mora biti financijski izdašnija prema obiteljima s prinovom.

''Mi nemamo djece. To je za našu zemlju ključni problem'', rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Vlada Srbije stoga je usvojila mjere za poticaj rađanja, a on je osnovao Vijeće koji će se baviti ovom problematikom.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Smatra da ako problem nataliteta ne "obradimo odmah, izgubit ćemo zemlju, a na to nemamo pravo, jer je naša obaveza da brinemo o domovini u budućnosti".

''Za prvo dijete majke će dobiti jednokratno 100.000 dinara (oko 6500 kuna). Za drugo dijete 10.000 mjesečno (oko 650 kuna), i to 24 mjeseca. Majka koja rodi treće dijete imat će 12.000 mjesečno tijekom deset godina (oko 750 kuna), a za četvrto dijete za taj period pomoć će iznositi ukupno 18.000 eura (oko 134.000 kuna). Država će osigurati da svakog mjeseca majke na račun dobiju taj novac'', rekao je Vučić te dodao da će se ove mjere početi primjenjivati od 1. srpnja, prenosi Blic.

Vučić je naveo da Srbija trenutno ima 6.995.808 stanovnika, ali da će, ako se nastave negativni demografski trendovi, do 2060. imati između 3,9 i 5,5 milijuna stanovnika. Kazao je i da kao predsjednik ima pravo reći da su posljedice pada nataliteta katastrofalne.

Beba (Foto: Guliver/Thinkstock) Beba (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock "Za 40 godina nećemo imati ni državu ni narod", rekao je Vučić u obraćanju naciji u kojem je želio ukazati na dva problema s kojim se suočava Srbija - rastući trend depopulacije i rješavanje problema Kosova.

Ako se nastavi sadašnji trend negativnog prirasta stanovništva, procjene su da će u 2060. godine Srbija imati između 3,9 i 5,5 milijuna stanovnika u odnosu na sadašnjih sedam milijuna.

"To bi značilo da ćemo izgubiti i demografski i ekonomski i politički potencijal... Za to nam nije kriv nitko, ni Amerika ni Europska unija, nitko osim nas samih", upozorio je Vučić, navodeći da bi 2060. godine u Srbiji moglo biti 1,7 milijuna umirovljenika, koliko ih ima i danas kad Srbija ima sedam milijuna stanovnika.

On je pozvao sunarodnjake da "razmišljaju o svojoj domovini, o svojoj budućnosti".

"Nemamo je ako sve ovo izgubimo", rekao je Vučić i najavio niz mjera kojim će srbijanska vlada nastojati poboljšati demografsku politiku.

Podsjetimo, i Hrvatska ima demografski problem, ali dijeli znatno niže naknade. Jednokratnu novčanu potporu za novorđenčad u iznosu od 2328,20 kuna isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Potporu za novorođenčad daju i pojedini gradovi. Među njima je i grad Zagreb. Za prvo dijete Zagreb daje 1.800 kuna, za drugo dijete 3.600 kuna, za treće i svako daljnje dijete roditelja podnositelja zahtjeva 54.000 kuna.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene