Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasna odluka, ali bez radikala

Srbi sa sjevera Kosova prekinuli prosvjede i deblokirali prijelaz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbi iz četiri općine sa sjevera Kosova odlučili su u petak na zajedničkoj sjednici privremeno prekinuti prosvjede i omogućiti nastavak radova na administrativnom prijelazu Jarinje, ali su naglasili da se ne slažu s primjenom sporazuma Prištine i Beograda o zajedničkom upravljanju (IBM) na prijelazima Jarinje i Brnjak, javili su beogradski mediji.

Zajednička sjednica četiri skupštine općina sjevera Kosova počela je jutros u Leposaviću, a odluka je usvojena jednoglasno, nakon što su prije glasovanja sjednicu napustili zastupnici Srpske radikalne stranke.

Usvojeno je stajalište da Srbi s kosovskog sjevera od vlade Srbije očekuju obustavu započetih radova na Jarinju i da općine i građani sa sjevera Kosova ostaju ustrajni u tome da ne prihvaćaju uspostavu granica sa Srbijom na Jarinju i Brnjaku, kao ni institucije iz Prištine, a da se 'sva otvorena pitanja moraju rješavati nenasilnim i političkim sredstvima u okviru Rezolucije UN 1244'.

Zaključke vlade Srbije od 6. prosinca Srbi sa sjevera Kosova shvaćaju kao pisano jamstvo države za slobodno kretanje robe i građana sjevera Kosova, preko prijelaza Jarinje i Brnjak sve dok ne bude postignut konačan dogovor.

U usvojenom dokumentu na zajedničkoj sjednici četiri srpske općine sjevera Kosova istaknuto je i da se od Narodne skupštine Srbije očekuje da 'potvrdi jamstvo vlade kroz odgovarajuću skupštinsku rezoluciju'.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju" Ilustracija Tvrdi saborski zastupnik Zbog mogućeg rata na Kosovu: "15 hrvatskih policajaca dobilo je poziv iz srpske vojske"

>> Srbija i Kosovo počinju primjenjivati sporazum o integriranom upravljanju graničnim prijelazima

Od državnih tijela zahtijeva se pak da omoguće 'puno sudjelovanje Srba s Kosova i Metohije u izradi platforme i utvrđivanja zajedničke politike o pokrajini'.

Komentirajući prosvjede Srba iz sjevernih kosovskih općina i situaciju na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je po povratku iz Bruxellesa, gdje je 6. prosinca razgovarao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, da se postojeće stanje na prijelazima s Kosovom 'neće mijenjati' i ocijenio da Srbi nemaju razloga prosvjedovati.

Dačić je istaknuo da će, ako jamstvo o režimu na administrativnim prijelazima koje je dobio u Bruxellesu ne budu poštovano, 'Srbija istog trenutka suspendirati sporazum'.

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton priopćila je 5. prosinca da je s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem u Bruxellesu dogovoreno da će probna primjena sporazuma o integriranom upravljanju graničnim prijelazima početi na dva prijelaza 10. prosinca, a da će još dva prijelaza biti otvorena do kraja godine.  (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene