Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor dviju strana

Srbija i Kosovo počinju primjenjivati sporazum o integriranom upravljanju graničnim prijelazima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton priopćila je da je s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem u Bruxellesu dogovoreno da će probna primjena sporazuma o integriranom upravljanju graničnim prijelazima početi na dva prijelaza 10. prosinca.

Osim toga, još će dva prijelaza biti otvorena do kraja godine, prenijela je agencija Tanjug. Premijeri su se, kako navode, usuglasili da svaki imenuje časnika za vezu kojima će izaslanstvo EU u Beogradu i Prištini osigurati radne prostorije.

I dok je Dačić, po pisanju agencije, izjavio da 'prijelazi neće biti nove granice' te da nije riječ ni o kakvim diplomatskim predstavništvima Thaci jer na odvojenoj konferenciji za novinare najavio da će za časnika za vezu u Beogradu uskoro imenovati 'jednog od najboljih veleposlanika s Kosova'. Ipak, i Thaci je potvrdio da na graničnim prijelazima neće biti državnih znakova niti jedne zemlje.

Pročitajte i ovo Tomislav Nikolić imao prometnu nesreću Tomislav Nikolić Bivši predsjednik Srbije imao je prometnu nesreću Aleksandar Vučić komentirao i presudu Vučić konsterniran događanjima u Hrvatskoj: "Kako sad Europa ne reagira?"

>> Dačić se sastaje s Thacijem: Idem spasiti što se da spasiti

U priopćenju Catherine Ashton, prenosi Tanjug, stoji kako je Thaci potvrdio da je već oformio multietničku specijalnu policijsku jedinicu unutar kosovske policije čiji će zadatak biti zaštita vjerske i kulturne baštine te da su se obje strane usuglasile i da će osigurati transparentan protok novca za podršku srpske zajednice na Kosovu. Nakon inicijalnih razgovora na tehničkoj razini premijeri su dogovorili nastavak suradnje na poljima energetike i telekomunikacija na nivou stručnjaka, navodi se u priopćenju.

Dogovoreno je i da se pojača suradnja komisija za nestale osobe te da se novi sastanak održi 17. siječnja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene