Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vođa iranske oporbe

‘Spreman sam podnijeti mučeništvo’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa oporbe u Iranu Mir Husein Musavi, optužio je ajatolaha Hamneija, ne imenujući ga, da ugrožava republikanski značaj Islamske Republike i da želi nametnuti novi politički sustav, javlja agencija France Presse.

Mir Husein Musavi, umjereni konzervativac uputio je neviđenu kritiku vrhovnom vođi Aliju Hamneiju koji je potvrdio ponovni izbor Mahmuda Ahmadinedžada, piše na njegovoj mrežnoj stranici, a prenose svjetske agencije. Nitko od iranskih političara nije se dosad odvažio tako kritizirati ajatolaha Hamneija otkako je ovaj 1989. stupio na dužnost. Musavi, Ahmadinedžadov glavni protukandidat na predsjedničkim izborima 12. lipnja, upozorio je na ‘plan koji ne želi samo nametnuti narodu vladu koju nije htio, već i želi nametnuti novi politički život u zemlji’.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> 'Iranski narod je izabrao koga je želio'

Musavi je oštro osudio ajatolahovu izjavu da se ‘ne može varati s razlikom od 11 milijuna glasova’, rekavši: ‘Ako se tako golemi razmjeri prijevare prikazuju kao dokaz da prijevare nije bilo, to bi značilo unakaziti republikanski oblik sustava i tvrditi da je islam nespojiv s Republikom’. Po riječima njegova saveznika koji je htio ostati anoniman, Musavi je ‘spreman podnijeti mučeništvo’ u predvođenju prosvjeda koji potresaju Islamsku Republiku, prenijela je agencija Reuters. ‘U javnom govoru u jugozapadnom Teheranu Musavi je rekao da je spreman podnijeti mučeništvo i da će nastaviti ići ovim putem’, rekao je taj saveznik u telefonskom razgovoru iz Teherana. Musavi je ocijenio da je zahtjev za poništenje rezultata predsjedničkih izbora ‘neotuđivo pravo’ i istaknuo je da će ‘uvijek biti uz’ Irance u obrani njihovih zakonitih prava, prema njegovim web-stranicama.

Sukobi policije i prosvjednika u Teheranu

U Teheranu su izbili ulični okršaji između pristalica poraženog predsjedničkog kandidata Mira Hoseina Musavija, policije i vjerske milicije. Njemačka agencija dpa primila je izvješća svjedoka o trostranim okršajima između snaga sigurnosti i pobornika predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada s jedne te Musavijevih pristaša s druge strane. Izvješća o tome pojavila su se i na internetskim društvenim mrežama. Nekoliko tisuća Musevijevih pristaša izašlo je na ulice unatoč toga što je jučer vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei zatražio prestanak svih prosvjeda i izrazio jasnu podršku Ahmadinedžadu. Prosvjednici su se pokušali okupiti na trgu Enkelabu u zapadnom dijelu Teherana, ali su ih tamo dočekale brojne policijske, vojne i paravojne snage, rekli su svjedoci. Do večeri do sukoba je došlo na nekoliko lokacija po gradu, a na internetu se pojavila snimka na kojoj se vidi uporaba suzavca, vjerojatne eksplozije molotovljevih koktela i gomila koja bježi od policijskog kordona. Na internetskoj društvenoj mreži Twitteru javljeno je da je najmanje jedna osoba ubijena, ali za to nema službene potvrde.

>> SAD odbacuje optužbe za uplitanje u unutarnje stvari Irana

Vjeruje se i da je zapaljena zgrada islamske milicije Basidž, ali se ta vijest nije mogla potvrditi iz neovisnih izvora. Iranske novinske agencije javile su da su dvije osobe poginule, a osam ih je ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu u mauzoleju ajatolaha Homeinija, ali motivi toga napada nisu poznati. Svjedoci navode kako se po Teheranu razmještaju pripadnici islamske milicije Basidž.

Iransko vrhovno vijeće spremno na djelomično ponovno prebrojavanje glasova

Najviše iransko zakonodavno tijelo je reklo da je spremno ponovno prebrojati desetinu glasova sa spornih predsjedničkih izbora, a iranska je policija upozorila da će odlučno odgovoriti na sve daljnje prosvjede. Iransko 12-člano Vijeće čuvara koje mora potvrditi rezultate izbora objavilo je planove za djelomično ponovno prebrojavanje glasova. ‘Iako Vijeće čuvara nije na to pravno obvezno spremni smo ponovno prebrojati 10 posto slučajno izabranih biračkih kutija u nazočnosti trojice poraženih kandidata’, rekao je glasnogovornik vijeća.

>> VIDEO: Teheran u plamenu

Vijeće je pozvalo Mira Hoseina Musavija, Medhija Karubija i Mohsena Rezaija da na posebnoj sjednici iznesu svoje prigovore, no samo se Rezai, bivši zapovjednik Revolucionarne garde, odazvao. Politički analitičari tumače Musavijev i Karubijev izostanak kao ustrajanje na zahtjevima da se kompletni izbori ponište i održe novi. Stranka Etemad-e Meli poraženog kandidata Mehdija Karubija priopćila da je odustala od održavanja prosvjednog skupa u središtu Teherana zbog toga što nije dobila dopuštenje.

Ahmadinedžad zahvalio jAliju Hamneiju

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad zahvalio je Aliju Hamneiju na njegovoj ‘ispravnoj odluci’, javljaju iranske agencije, pošto je potonji dan ranije potvrdio regularnost rezultata izbora. ‘Vođo, kao maleno dijete i sluga kojeg je izabrao veliki iranski narod, moram vam srdačno zahvaliti na ispravnoj odluci tijekom molitve petkom’, rekao je predsjednik u poruci upućenoj ajatolahu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene