Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo podržavaju pravo na prosvjed

SAD odbacuje optužbe za uplitanje u unutarnje stvari Irana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države u srijedu su odbacile optužbe Teherana o ‘uplitanju’ u iranske unutarnje stvari, zbog komentara američkih dužnosnika o prosvjedima i političkim previranjima u Iranu, potaknutim spornim ishodom predsjedničkih izbora prošloga petka.

Glasnogovornik State Departmenta, Philip Crowley, rekao je kako SAD pridržava prosudbu o tome jesu li prošlotjedni predsjednički izbori bili pošteni, te da se ne miješa u unutarnje stvari Irana. Crowley je potvrdio da je švicarski veleposlanik u Teheranu, koji zastupa interese SAD-a, pozvan kako bi mu se izrazio iranski prosvjed.

‘Mi se ne miješamo u raspravu koju Iranci vode o svojim izborima i njihovu ishodu. To je rasprava o Irancima i budućnosti Irana’, istakao je Crowley. Na vladi u Teheranu je da riješi ta pitanja i zabrinutost Iranaca i svijeta na ‘vjerodostojan, transparentan i miroljubiv način’, dodao je.
Iranci trebaju sami nači rješenje pitanja prosvjeda nakon nedavnih izvora, no riječ je o temeljnim vrijednostima koje SAD poštuje u odnosu na slobodne, poštene i vjerodostojne izbore’, izjavila je u srijedu državna tajnica Hillary Clinton.

Glasnogovornik Bijele kuće kazao je da će predsjednik Barack Obama nastaviti podržavati pravo Iranaca da mirno prosvjeduju protiv rezultata izbora bez ‘miješanja’ u unutarnje stvari. ‘Predsjednik će se i dalje posvećivati tim zabrinutostima i osigurati da se mi ne uplićemo’, rekao je novinarima glasnogovornik Robert Gibbs. Obama je u utorak izrazio zabrinutost zbog provedbe izbora i nasilja u Iranu, ističući istodobno kako bi ‘uplitanje’ bilo kontraproduktivno. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene