Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrda ajatolaha Alija Hamneija

'Iranski narod je izabrao koga je želio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je u svojoj propovijedi petkom u Teheranu da je "narod izabrao koga je želio" za predsjednika Irana i da nije bilo prijevare na prošlotjednim predsjedničkim izborima, javljaju svjetske agencije.

U propovijedi koju je održao na teheranskom sveučilištu, iranski vrhovni vođa istaknuo je da su 'izbori održani 12. lipnja potvrdili povjerenje naroda u islamsku vlast', zahvaljujući iznimno visokom odazivu birača od 85 posto, javlja France Presse. Hamnei je kazao da 'neki pristaše kandidata moraju znati da Islamska Republika ne vara' i odbacio je svaku mogućnost prijevare zato što je 'razlika u glasovima bila 11 milijuna', javlja dpa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

'Kako se može izvesti prijevara s 11 milijuna glasova?', zapitao se Hamnei, natuknuvši da se protivi prosvjedima i da neće prihvatiti nikakve 'nezakonite inicijative'. Hamnei je tijekom govora napomenuo kako su stajališta ponovno izabranog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada bliža njegovim stajalištima. Vrhovni iranski vođa pozvao je na smirivanje prosvjeda i na potrebu da iransko revolucionarno društvo postigne 'mir u duši', budući da je 'pravi put teško pronaći ako je čovjek uznemiren'.

'Neprijatelji Irana sumnjaju u vjerodostojnost izbora'

Usto je upozorio da neprijatelji Irana udaraju na temelje islamskog društva sumnjajući u vjerodostojnost rezultata izbora. 'Neprijatelji Irana udaraju na zakonitost islamskog društva postavljajući pitanja o izborima i o njihovoj vjerodostojnosti prije i poslije glasovanja', kazao je Hamnei, a prenio je Reuters. U propovijedi u kojoj već tradicionalno obrađuje vjerske teme, ajatolah nije izravno govorio o prosvjedima. Na televizijskim snimkama moglo se vidjeti Ahmadinedžada kako sluša Hamneijev govor.

Nakon objave rezultata izbora u subotu, oporba koju predvodi Mir Husein Musavi, glavni Ahmadinedžadov protukandidat koji traži održavanje novih izbora, svakodnevno organizira prosvjede na gradskim ulicama koji su u ponedjeljak izmakli kontroli, pa je jedna osoba poginula, a sedmero je ozlijeđeno u sukobima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene