Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio ugledni Der Spiegel

Izrael prisluškivao telefonske razgovore SAD-a i Palestinaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je prisluškivao telefonske razgovore američkog državnog tajnika Johna Kerryja na pregovorima s Palestincima lani, piše u nedjelju njemački tjednik Der Spiegel pozivajući se na izvore u tajnim službama.

Šef američke diplomacije na tim je pregovorima koji su na koncu propali u travnju, razgovarao s brojnim bliskoistočnim čelnicima koristeći se, po izvorima tog tjednika, ne samo sigurnim linijama nego i običnim satelitskim telefonima koje je lako prisluškivati.

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Novi sukob Izraela i Palestine - 4 APEL SAD-A Izrael napao Gazu nakon raketiranja: "Naši zračni udari usmjereni su na lokacije za proizvodnju raketa i oružja"

Te su razgovore pratile izraelske tajne službe kao i službe barem još jedne zemlje, navodi Spiegelov izvor, a Izrael se "koristio informacijama koje je tako dobio tijekom pregovora", nastavlja tjednik.

Spiegel ističe da na ovu informaciju nisu htjeli reagirati ni američko državno tajništvo ni izraelska vlada.

Kerry koji je prioritetom svog mandata smatrao mirno rješavanje bliskoistočnog sukoba, uspio je u srpnju 2013. dovesti za pregovarački stol izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Netanyahu nastavlja ofenzivu: Poginulo još 12 Palestinaca

No u travnju je Izrael neočekivano najavio gradnju velikog broja novih židovskih naselja i odbio je osloboditi, kao što je bilo planirano, zadnju skupinu palestinskih zatvorenika. Na to je Abas zatražio da Palestina bude članica nekih UN-ovih konvencija, a pregovori su propali.

Kerry je uzalud pokušavao uspostaviti primirje ne bi li zaustavio sadašnju izraelsku vojnu ofenzivu na Gazu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene