Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pretrpjeli smo teški poraz'

Španjolski socijalisti razbijeni na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajući španjolski socijalisti danas se oporavljaju od teških gubitaka na nedjeljnim mjesnim izborima i sada moraju balansirati između ljutnje birača zbog visoke nezaposlenosti i zahtjeva ulagača za oštrim mjerama štednje.

Tjedan dana prosvjeda desetaka tisuća Španjolaca kojima je dosta ekonomske stagnacije zemlje i u Europi najviše stope nezaposlenosti od 21 posto prethodilo je nedjeljnim izborima na kojima su socijalisti izgubili vlast u većini gradova u zemlji i gotovo u svih 17 autonomnih pokrajina.

Po prvim rezultatima, Socijalisti su na općinskim izborima osvojili 27,98 posto glasova, dok je oporbena Narodna stranka (PP) osvojila 36,25 posto.

>> Španjolci i dalje na ulicama: 'Dosta je, neka prestanu lagati!'

Premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero u nedjelju navečer priznao je da su Socijalisti pretrpjeli teški poraz no kazao je kako svejedno planira odraditi svoj mandat, koji ističe u ožujku sljedeće godine, do kraja. 'Ovi rezultati imaju jasnu vezu s ekonomskom krizom kroz koju prolazimo tri godine... Znam da mnogi Španjolci prolaze kroz velike teškoće i strahovanja za svoj posao i budućnost', kazao je Zapatero na konferenciji za novinare.

'PSOE će ostati vladajuća manjina koliko god dulje može'

Oporbena Narodna stranka, desni centar, nekoliko je puta u proteklih nekoliko mjeseci pozvala Socijaliste da odstupe s vlasti no njihov vođa Mariano Rajoy nije u nedjelju navečer na skupu na kojem se proslavljala pobjeda pozvao na prijevremene izbore.



Socijalisti su do sada, uz potporu malih stranaka poput Baskijskih nacionalista (PNV) uspješno izbjegavali gubitak glasova u parlamentu za proračun kao i prijevremene izbore. 'PSOE će ostati vladajuća manjina koliko god dulje može... postižući, na primjer, dogovore s PNV koji ima više moći', kaže David Bach profesor strategije i ekonomije s poslovne škole u Madridu.

Narodna stranka je na izborima ugrabila nekoliko tradicionalnih socijalističkih utvrda uključujući grad Sevillu i regiju Kastilja-La Mancha, koje su obje pogođene iznimno visokom stopom nezaposlenosti. Radi se o uporištima Socijalista posljednjih 28 godina. Socijalisti ovako težak poraz na općinskim izborima nisu doživjeli još od uspostave demokratskog poretka u Španjolskoj 1978. godine, nakon pada Francove diktature.

'Čekaju da kiša prestane padati'

Španjolci su bili strpljivi tri godine, koliko traje ekonomska kriza, no to je strpljenje potrošeno uoči izbora kad su deseci tisuća uglavnom mladih prosvjednika izašli na ulice u gradovima širom zemlje. Narodna stranka pokušat će iskoristiti rezultatski zamah nakon nedjeljnih izbora kako bi pobijedila na nacionalnoj razini, ali sada nema dovoljno glasova u parlamentu da vladi izglasa nepovjerenje i osuđena je na čekanje.

Socijalisti u međuvremenu trebaju izabrati Zapaterova nasljednika koji je najavio kako se neće natjecati za treći manat. Zamjenik premijera Alfredo Perez Rubalcaba i ministrica obrane Carme Chacon su najizgledniji kandidati. Analitičari kažu da će Zapaterovo odrađivanje mandata do kraja ekonomiji dati prostora za oporavak i osnažiti izglede socijalista da pobijede ili barem smanje dobitke suparničke Narodne stranke na izborima.



'Čekaju da kiša prestane padati. Ukoliko se ekonomija oporavi u trećem kvartalu i smanji nezaposlenost Socijalisti mogu reći da je to zbog njihovih gospodarskih reforma', kaže Antonio Barroso, analitičar konzultantske grupe Eurasia koji također vjeruje da će Zapatero odraditi svoj mandat do kraja.

No, rezultati izbora otežavaju Zapateru provođenje daljnjih mjera štednje kako bi se smanjio proračunski deficit. 'Sad je očito još teže donositi ekonomske mjere', kaže Emilio Ontiveros, predsjednik konzultantske kuće International Financial Analysts. Socijalisti (PSOE) su na vlasti od 2004. godine, a izbore su izgubili i na prethodnim općinskim izborima 2007., ali s mnogo manjom razlikom, odnosno s 34,9 posto glasova u odnosu na 35,6 posto glasova koliko je tada dobila Narodna stranka (PP).

Oko 34,6 milijuna španjolskih birača bilo je pozvano izabrati 8116 gradonačelnika, više od 68.400 gradskih vijećnika i 824 zastupnika u pokrajinskim parlamentima. Lokalni parlament biralo je 13 od 17 autonomnih pokrajina, a sve općine birale su gradska vijeća. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene