Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni prosvjedi

Španjolci i dalje na ulicama: 'Dosta je, neka prestanu lagati!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolci masovno prosvjeduju dok se održavaju lokalni izbori, iako je to zakonom zabranjeno. 30 tisuća ljudi dočekalo je izborni dan na središnjem madridskom trgu. Na ulicama će ostati i sljedećih dana.

Masovni prosvjedi zasjenili su lokalne izbore. Tisuće Španjolaca na glavnom su madridskom trgu, okupljaju se u gradovima diljem zemlje. 'Ovo ne završava s izborima. Ovo nije problem glasovanja za desnicu ili ljevicu, problem je dublji, to je pitanje vrijednosti. Sve je nepošteno i mora se promijeniti', rekla je prosvjednica Alejandra.

Unatoč zabrani okupljanja, 30 tisuća ih je izborni dan dočekalo na trgu Puerta del Sol. Već tjedan dana tamo kampiraju. Od prosvjeda kojima se bune zbog vladine ekonomske politike, velike nezaposlenosti, mjera štednje i korupcije ne namjeravaju odustati.

>> Izbori u Španjolskoj, masovni prosvjedi i dalje traju

'Dosadašnji je plan ostati ovdje, ne znamo do kada. Želimo da nas se sasluša, da se stvari promijene. Nećemo dopustiti da ovo bude samo jedna anegdota, tri dana kampiranja i to je to', rekla je prosvjednica Alba Recondo. Mladi koji su pokrenuli masovne prosvjede nisu sami. U njihovom buntu prepoznali su se i stariji. Većina ih ne kampira noćima na trgu, ali pomažu kako mogu.

'Dosta je. Obje stranke moraju stati i razmisliti. Neka nas prestanu lagati. Prekipjelo nam je. Dovoljno sam prošla da mogu to reći. Samo nam donose razočaranje', rekla je prosvjednica Pilar. Svaka druga mlada osoba u Španjolskoj nema posao. Prosvjednici žele ono što i većina ljudi, gdje god živjeli.

'Nadam se da će ovo promijeniti situaciju, poboljšati naš život. Imamo pravo na posao, na budućnost i pristojnu plaću, na više mogućnsoti u životu, na priliku da kupimo kuću, i da je otplatimo, a da ne budemo robovi kredita', rekao je prosvjednik Alejandro. Ovo su prvi izbori nakon provođenja nepopularnih reformi i rezova. Vladajući socijalisti prema prvim rezultatima izbora pretrpjeli su težak poraz. No, prosvjednici ne žele na vlasti ni sada oporbeni desni centar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene