Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše u EU

'Španjolski' razmjeri nezaposlenosti u Sloveniji: Bez posla 27,1 posto mladih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima Eurostata, u Sloveniji se nezaposlenost među mladima do 25 godina starosti od početka do kraja prošle godine povećala sa 16,7 na čak 27,1 posto, što je najviše u EU.

Rastuća nezaposlenost među mladima u Sloveniji bi mogla dobiti "španjolske" razmjere, prema ocjeni slovenskih Socijalnih demokrata (SD), jedne od stranaka u koalicijskoj vladi premijerke Alenke Bratušek koja također najavljuje mjere za zapošljavanje mladih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje potrebne radne dozvole Mislili ste nakon 1. srpnja tražiti posao u Sloveniji? E, neće baš ići... Slika nije dostupna Dvogodišnji moratorij Slovenija odgodila odluku o ograničavanju zapošljavanja Hrvata

"Slovenija ne smije dopustiti da joj se dogodi ono što se dogodilo Španjolskoj, gdje je više od polovice mladih nezaposleno", rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ljubljani Igor Lukšič, predsjednik Socijalnih demokrata (SD), dodajući da će stranka do lipnja pripremiti prijedlog mjera kako bi se zabrinjavajući trend porasta nezaposlenosti među mladima zaustavio i obrnuo.

>> Slovenci misle da je dobro ostati u EU

Premijerka Alenka Bratušek u subotu je pak na kongresu mladeži svoje stranke Pozitivna Slovenija (PS) rekla da će se zalagati da unatoč štednji javno školstvo i mogućnosti visokog obrazovanja bude dostupno svima i da Slovenija treba ostati socijalna i solidarna država te najavila više mjera za poticanje zapošljavanja mladih.

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je pak u nedjelju, prilikom susreta s mladima koje je pripremilo Društvo matematičara, fizičara i astronoma, da bi osobno volio kad bi se više mladih u Sloveniji prilikom izbora studija odlučivalo za tehničke i prirodne znanosti jer bi tako nakon diplomiranja lakše došli do posla.

Prema podacima Eurostata, u Sloveniji je od početka do kraja 2012. nezaposlenost među mladima u skupini do 25. godine starosti porasla sa 16,7 na 27,1 posto, što je najviše u EU.

Zbog toga je više udruga mladih od vlade zatražilo izradu posebnih programa poticanja zapošljavanja mladih. Istodobno, te udruge su upozorile vladu da bi Slovenija mogla ostati bez sredstava iz 6 milijardi teškog fonda za mlade kojima EU u srednjeročnom razdoblju namjerava poticati njihovo zapošljavanje, ako se u obzir uzme samo kriterij prosječne nezaposlenosti, a ne i trend koji svjedoči da se produbljivanje recesije u Sloveniji najviše pogađa one koji traže prvo zaposlenje.

Sredstva iz europskog fonda za zapošljavanje mladih prema dosadašnjim planovima koristile bi one europske regije u kojima je 2012. godine više od četvrtine mladih bilo nezaposleno, a u Sloveniji je prosječna nezaposlenost mladih lani bila 21,8 posto.

Slovenski ministar za obrazovanje, znanost i sport Jernej Pikalo izjavio je sredinom mjeseca u Bruxellesu da bi bilo neshvatljivo da Slovenija ostane bez europskih sredstava za zapošljavanje ili dodatno obrazovanje mladih iz spomenutog fonda samo zbog statističkog "žongliranja", jer je trend porasta mladih bez posla zabrinjavajući, a kritičan je osobito u istočnoj, manje razvijenoj slovenskoj regiji.

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je pak u nedjelju prilikom susreta s mladima da bi osobno volio kad bi se više mladih u Sloveniji prilikom izbora studija odlučivalo za tehničke i prirodne znanosti jer bi tako nakon dobivanja diplome lakše došli do posla. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene