Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolska: U akciji protiv Batasune uhićeno 13 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska policija pokrenula je u noći između nedjelje i ponedjeljka raciju protiv članova stranke Batasuna, zabranjenog političkog ogranka baskijske separatističke oružane organizacije ETA, tijekom kojih je uhitila 13 osoba, javila je državna televizija.

Operacija se odvijala u nekoliko baskijskih gradova i još traje, prema istom izvoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ETA prijeti Zapateru, odbacuje plan o autonomiji Slika nije dostupna Bivši socijalistički vijećnik smaknut u Baskiji

Prema internet stranici dnevnog lista El Mundo, racijama se pokušava spriječiti obnova uprave Batasuna, koja je obezglavljena raznim policijskim operacijama posljednjih mjeseci.

Uhićene osobe su optužene za pripadnost terorističkoj organizaciji, precizira El Mundo, koji dodaje da je je odluku o operaciji donio sudac Baltasar Garzon.

Batasuna je od 2003. zabranjena u Španjolskoj zbog veza s ETA-om čije nasilje jasno ne osuđuje.

Španjolsko pravosuđe drži da je Batasuna dio iste cjeline kao ETA, smatra ih odgovornim za smrt 819 osoba u Španjolskoj u 40 godina kampanje atentata i nalazi se na EU popisu terorističkih organizacija.

Nedavno je pravosuđe zadalo nekoliko udaraca organizaciji, posebice u listopadu 2007. kada je 10 članova uprave stranke uhićeno tijekom tajne skupštine.

Pravosuđe je u petak donijelo odluku o suspenziji dviju autonomaških organizacija, ANV i PCTV, osumnjičenih da su zamijenile Batasunu, čime im je spriječena nazočnost na parlamentarnim izborima 9. ožujka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene