Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere opreza

Španjolska: Produžava se izvanredno stanje zbog kontrolora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlament bi produljenje izvanrednog stanja trebao potvrditi u četvrtak

Španjolska vlada produžit će izvanredno stanje kako još jedan štrajk kontrolora leta ne bi paralizirao zračne luke tijekom božićnih blagdana, rekli su vladini dužnosnici u utorak.

Pročitajte i ovo Zračna luka Gatwick bolesni kontrolori Zbog epidemije koronavirusa otkazane stotine letova u jednoj od najvećih zračnih luka Prosvjed na međunarodni dan žena na Filipinima borba za prava Žene prosvjeduju diljem svijeta: "Ravnopravnost spolova sve je dalje"

>> Kontrolori leta prisilno 'ozdravili', a avioni opet poletjeli

Vlada je uvela izvanredno stanje 4. prosinca kako bi natjerala kontrolore leta da se vrate na posao jer zbog 24-satnog štrajka zrakoplovima nije putovalo više od 600.000 putnika. Kontrolori leta su pod vojnim nadzorom i suočeni su s mogućom zatvorskom kaznom ako se ne vrate na radna mjesta.

Izvanredno stanje je trebalo ostati na snazi do 18. prosinca, ali će ga vlada produžiti na sastanku u utorak navečer, rekao je Jose Antonio Alonso, glasnogovornik Socijalističke stranke premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera.

Alonso nije rekao do kada će izvanredno stanje ostati na snazi. Odluku o njegovu produljenju treba odboriti parlament, što se očekuje u četvrtak.

Kontrolori leta ne smiju štrajkati

Kontrolori leta su u štrajk stupili zbog vladine odluke o njihovim radnim satima te prijepora zbog plaća s ministarstvom infrastrukture. Sindikat kontrolora leta, koji okuplja oko 2000 članova, već se mjesecima žali da nema dovoljno kontrolora i da previše rade. Štrajk je pokrenut pošto je Zapatero odobrio djelomičnu privatizaciju zračnih luka. Po španjolskim zakonima kontrolori leta nemaju pravo na štrajk. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene