Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška iz Hrvatske

Kontrolori leta prisilno 'ozdravili', a avioni opet poletjeli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi su zrakoplovi, nakon gotovo 24-satnog iznenadnog štrajka španjolskih kontrolora letenja, poletjeli i sletjeli u Španjolskoj.

Prvi zrakoplov na letu zrakoplovne tvrtke Swiss poletio je iz zrakoplovne luke El Prat blizu Barcelone, druge po veličini u zemlji prema Zuerichu u 15:51 po mjesnom vremenu, s više od devet sati zakašnjenja, izvijestila je Aena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić posjetio kontrolore leta Slika nije dostupna Štrajk kontrolora leta u Italiji

'Na šest naših aerodroma dosad je sletjelo i poletjelo 16 zrakoplova', rekao je glasnogovornik Aene, dodavši kako je riječ o aerodromima u Madridu, Malagi, Melilli, Kanarima, Pamploni i u Granadi.

>> Nakon prijetnji vlade, kontrolori se postupno vraćaju na posao

Nedugo nakon prvih letova zračni promet je nastavljen, jer su se kontrolori letenja vratili na svoja radna mjesta, pošto je španjolska vlada odlučila uvesti izvanredno stanje u zemlji, zaprijetivši im uhićenjima, kaznenim progonima i kaznama zatvora.

Podrška hrvatskih kolega

Hrvatski sindikat kontrolora letenja (HSKL) priopćio je da daje punu potporu španjolskim kolegama u borbi za njihova prava i ističući da se na sigurnosti zračnog prometa ne smije štedjeti drastičnim smanjivanjem plaća i povećavanjem broja radnih sati.

'Hrvatski sindikat kontrolora letenja ima dužnost i potrebu upozoriti hrvatsku javnost na katastrofalnu i opasnu situaciju u kojoj se nalaze kontrolori leta u Španjolskoj. U zadnje dvije godine, pod okriljem globalne krize i potrebe za drastičnim potezima, Vlada Kraljevine Španjolske je iskoristila svaku priliku da profesionalni i financijski položaj kontrolora leta u Španjolskoj svede na najniži nivo.

Time je istovremeno ugrozila sigurno odvijanje zračnog prometa iznad Španjolske. Povećana količina incidenata na španjolskom nebu u zadnjih godinu i pol su jasni pokazatelji da se na sigurnosti zračnog prometa ne može i ne smije štedjeti drastičnim smanjivanjem plaća i povećavanjem radnog broja sati. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene