Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenosi teret za NASA-u

Prvi komercijalni let u svemir: Uspješno lansirana raketa Falcon 9

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transport tereta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) vratio se na tlo SAD-a. Tvrtka Space Exploration Technologies, odnosno SpaceX, uspješno je lansirala svoju raketu Falcon 9 u svemir, u sklopu misije opskrbe ISS-a.

Falcon 9 lansiran je jučer, a SpaceX je pod NASA-inim ugovorom teškim 1,6 milijardi dolara, prema kojem će prenositi teret do ISS-a za potrebe NASA-e, koja je zbog smanjenja budžeta morala ukinuti svoje space shuttle misije. Raketa Falcon 9 na ISS donosi 454 kilograma tereta, kojeg čine hrana, odjeća i znanstvena oprema, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lansiranje u Virginiji Sve spremno za probni let privatne rakete koja bi trebala opskrbljivati ISS Slika nije dostupna Zatajio jedan od motora VIDEO: Snimljena eksplozija na raketi SpaceX-a tijekom lansiranja

>> VIDEO: Evo kako astronauti vide Zemlju

Ako misija uspije, SpaceX će vratiti liniju opskrbe ISS-a u SAD. Otkako je prošle godine ukinut space shuttle program, NASA je ovisila o ruskim, europskim i japanskim raketama u slanju opskrbe na ISS, na kojem se u svakom trenutku nalaze astronauti. ISS se nalazi u Zemljinoj orbiti, na 402 kilometra visine.

SpaceX je jedna od dvije tvrtke koje je NASA unajmila za dostavljanje tereta na Međunarodnu svemirsku postaju. Druga tvrtka, Orbital Sciences Corp., priprema testiranje motora svoje rakete Antares, koje je zakazano krajem ovog mjeseca ili najkasnije početkom idućeg.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene