442138
442138
442138
442138
442138

VRHUNAC MISIJE NAKON PET GODINA Hoće li otkriti tajne i razriješiti misterij?

  • , 03.07.2016., 12:24
  • Autor:
  • komentara

Pet godina nakon lansiranja i prijeđenih oko 2,8 milijardi kilometara kroz Sunčev sustav, NASA-ina sonda Juno trebala bi 5. srpnja ući u orbitu Jupitera kako bi otkrila tajne najvećeg planeta u našem sustavu koji se skriva pod gustim oblačnim slojevima.

 
 
 
 
Sonda Juno (Foto: AFP)
Sonda Juno (Foto: AFP)

Najbrža svemirska sonda dolazak će potvrditi zvučnim signalom od tri sekunde.

"Za nekoliko dana stižemo do Jupitera, što je vrlo teško postići", kazao je Scott Bolton s teksaškog istraživačkog instituta u San Antoniju.

Letjelica Juno bi u utorak trebala obaviti nekoliko složenih manevara kako bi ušla u polarnu orbitu Jupitera. Juno planetu prilazi brzinom od 257.000 km/h, a da bi ušla u polarnu orbitu Jupitera, kojeg će proučavati sljedećih 18 mjeseci, morat će malo prikočiti.

Sonda na solarni pogon, teška 3,6 tona, izvršit će niz od 37 preleta, a većinu vremena će se nalaziti na 10.000 i 4.667 kilometara iznad oblaka tog plinovitog giganta.

Juno će 5. srpnja u 3.18 sati po GMT-u, tj. 4. srpnja u SAD-u na Dan nezavisnosti, kada se bude približavao Jupiteru sa 64 kilometra u sekundi, upaliti svoj glavni motor na 35 minuta kako bi prikočio i kako bi ga uhvatila gravitacija Jupitera i ubacila u polarnu orbitu.

Udaljenost između Jupitera i Zemlje je 869 milijuna kilometara pa će radio signali koji će potvrditi paljenje motora stići 48 minuta kasnije. Plinoviti Jupiter, najveći je planet Sunčevog sustava, a oko njega kruži 67 prirodnih satelita, među kojima su najpoznatiji Europa, Io, Ganimed i Kalista.

Kada konačno uđe u orbitu, letjelica će dubinski analizirati taj divovski planet. Proučavati će unutrašnju građu, gravitacijsko polje, magnetsko polje i polarnu magnetosferu. Zbog radioaktivnog zračenja koje okružuje ogromni planet, sva elektronika u većini letjelica bi bila spržena, ali Juno ima titanijski sef u kojem se nalazi računalo. U NASA-i se nadaju da će računalo funkcionirati tijekom cijele misije.

Tijekom misije Juno će biti izložen zračenju ekvivalentnom oko 100 milijuna stomatoloških rendgenskih snimanja zuba. "No spremni smo jer smo osmislili put oko Jupitera koji smanjuje izloženost sonde radijaciji", kazao je Rick Nybakken, projektni menadžer misije.

Sonda Juno poletjela je 2011. iz Cape Canervala na Floridi pričvršćena za raketu Atlas 5. Misija je stajala milijardu dolara. Juno je prva letjelica koja će orbitirati oko Jupiterovih polova. NASA-ini znanstvenici se najviše nadaju razrješenju misterija tzv. velike crvene pjege, ogromne ciklonske oluje, veličine tri Zemlje, koja hara Jupiterom već više od 300 godina. Nakon što obavi zadatak, Juno će zadnji put pozdraviti Zemlju te ući u Jupiterovu atmosferu koja će ga spržiti. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se