Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DANAS JE TAJ DAN

Prošlo je 15 godina od početka jednog od najvećih projekata čovječanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako svakodnevno ne razmišljamo o tome, prošlo je već 15 godina otkako čovjek kontinuirano boravi u svemiru. Naravno, pod tim se misli na ljudske misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

NASA je posvetila čitav jedan dio svojih stranica činjenici da čovjek već 15 godina zapravo kontinuirano boravi u svemiru, ili bolje rečeno, u Zemljinoj orbiti.

Pročitajte i ovo Svemirska utrka Problematično pitanje Astronom o zahuktaloj svemirskoj utrci: "Slijedi slanje ljudi na Mjesec, a potom na dosad neosvojiv planet Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina!

Za to je ponajviše zaslužan projekt Međunarodne svemirske postaje, čiji smo rad pratili tijekom čitavog tog vremena.

Astronauti koji su tamo boravili slali su nam snimke koje oduzimaju dah, pojašnjavali kako obavljaju svakodnevne stvari u uvjetima gdje vlada nulta gravitacija, a neki, poput kanadskog astronauta Chrisa Hadfielda, su čak i zapjevali.

Upravo je Hadfield možda i jedan od najpopularnijih astronauta koji su boravili na ISS-u, no on svakako nije bio jedini koji je svojim zapažanjima, zalaganjem i radom informirao i uveseljavao milijarde, koje nisu imale niti će tako skoro imati privilegij baciti pogled na možda i najljepši prizor u, relativno rečeno, našem kutku svemira.

Sve navedeno dobar je povod za obilježavanje jedne obljetnice, za koju se nadamo da će i dalje biti konstanta. Čovječanstvu su zvijezde sudbina jednako kao i planet Zemlja. Nadamo se da nikad nećemo prestati posezati za njima.

U niže priloženoj infografici možete se podsjetiti svih dosadašnjih postignuća ostvarenih na jednom od najvećih projekata čovječanstva - Međunarodnoj svemirskoj postaji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Card

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene