Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pa i njegova obitelj

Dječak, bivši taoc IS-a, dao odgovor od kojeg su zanijemili svi u prostoriji...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oteti dječaci morali su se moliti Alahu te gledati ubojstva i amputacije. No to je samo dio svega...

Merwan Mohammed Hussain je jedan od 140 sirijskih dječaka koje su oteli džihadisti Islamske države. Kidnapirali su ga prije četiri mjeseca dok se vraćao iz škole, sa završnih ispita. On je jedan od 70 i nešto sretnika koje su oslobodili u posljednjih nekoliko dana.

'Nisam mogao vjerovati kada sam ušao u kafić i nazvao roditelje da sam slobodan', ispričao je Merwan za CNN.

Njegova je obitelj u Tursku pobjegla iz grada Kobane na granici Sirije i Turske koji se nalazi pod opsadom islamista.

Opisao je kako su ih otmičari prvo odveli u džamiju gdje su ih tjerali da se mole. Morali su ići u školu, koja će, kazali su im ISIS-ovci, biti njihov zatvor gdje će ih učiti islamu. Pitali su ga ima li ikakve rodbine ili veze među kurdskim borcima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Njezina priča Borila se protiv ISIS-a i tvrdi da zna njihovu tajnu Slika nije dostupna Novi uspjeh Snage kurdske milicije istjerale IS iz grada na sjeveru Sirije

Nedaleko granice s Hrvatskom: Radikalni selefije kupuju zemlju i kuće za novo gnijezdo vehabija

'Rekao sam da nemam, a oni su me tukli kabelom. Udarili su me pet, šest puta. Neki dječaci koji su bili samnom puno su teže pretučeni, a neki su mučeni i strujom. Bojali smo ih se. Svaki dan smo se pitali; hoće li nas ubiti danas ili sutra. No, onda smo shvatili pravu istinu; oni nikoga ne ubiju bez razloga, bez dokaza', kazao je Merwan.

Ovako izgledaju kad se ne skrivaju pod 'crninom'

Dječaci su bili prisiljeni gledati snimke na kojima islamisti ubijaju svoje žrtve ili im odsijecaju dijelove tijela. Ali Merwan sada tvrdi da to nije bilo zato da bi ih uplašili.

'Željeli su da znamo istinu; da neće samo tako nekoga zgrabiti na ulici, slučajnog prolaznika, i smaknuti ga bez razloga. Ubit će ga samo ako imaju dokaze da je netko nevjernik', kazao je Merwan.

Na pitanje CCN-ove novinarke o tome što misli o ISIS-ovcima, stigao je odgovor od kojeg je zanijemila cijela prostorija u kojoj su se nalazile još njegove majka i sestra:

'Oni su u pravu. Kurdski borci su nevjernici. Na zastavi ISIS-a stoji da je samo jedan bog', kazao je Merwan koji se na kraju malo korigirao i kazao da su neki islamisti ipak loši.
Merwanova obitelj sretna je što im se vratio, no pitaju se je li to onaj Merwan kakvog su poznavali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene