Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kučan u BiH

Slovenski mediji: Otkud Kučan kao izvjestitelj za pitanja BiH?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski mediji nagađaju o mogućoj novoj ulozi bivšeg predsjednika države Milana Kučana kao posebnog izvjestitelja slovenske vlade za BiH.

Kučan je tako postao međunarodni posrednik koji bi trebao pripomoći u pitanjima ustavnih promjena u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Slovenska vlada prošloga je tjedna imenovala Kučana posebnim izvjestiteljem za BiH, a u medijima su krenule brojne špekulacije o značenju tog imenovanja, od nagađanja da bi on mogao biti nasljednik Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika međunarodne zajednice do toga da će Kučan posredovati kako bi u BiH došlo do ustavnih promjena potrebnih za približavanje Europskoj uniji.

>> Kučan poriče da je oštetio slovenski proračun za milijun eura

Razumije prilike u BiH

Pahor je govoreći o imenovanju, objasnio da se vlada na to odlučila kako bi imala elaborirana stajališta prema europskim sugovornicima kad se radi o napretku BiH prema EU-u.

Ljubljanski list Dnevnik u navodi da se govori kako je slovensku vladu Bruxelles zamolio da predloži nekoga tko razumije 'kompilicirane prilike u BiH' u kojoj je neslaganje oko ustavnih promjena potrebnih za funkcioniranje države jedan od glavnih razloga zaostajanja BiH u odnosu na druge države u regiji, kad se radi o europskim integracijama. Slovenski diplomati slažu se kako je Kučan odlično ime za tu ulogu. On bi navodno, tvrdi list, trebao svojevrsnom tajnom diplomacijom postići slaganje triju strana u BiH oko ustavnih promjena. Premijeru Borutu Pahoru navodno je rekao da će se te uloge prihvatiti ako je to u slovenskom nacionalnom interesu. Dnevnik dodaje da u Bruxellesu nije potvrđeno da su od slovenske vlade tražili imenovanje izvjestitelja za BiH.

Dodik protiv dolaska Kučana

Ljubljansko Delo navodi da bi moguća Kučanova misija mogla ponovno istaknuti ulogu Ljubljane kao poznavatelja BiH i savjetnika Europske unije za pitanja Balkana, te da je bivši slovenski predsjednik često izražavao mišljenje kako je međunarodna zajednica pogriješila kada je dopustila da u BiH ojačaju entiteti na račun središnje države.

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan trebao bi navodno diskretnom "shuttle diplomacijom", a onda i pregovorima iza zatvorenih vrata, pokušati doći do dogovora svih triju strana u BiH o potrebnim ustavnim promjenama, nakon čega bi se pristupilo izradi konkretnijeg dokumenta o novom ustavu, tvrdi vodeći slovenski dnevni list.

Po ocjeni ostalih medija Kučan bi u svojoj misiji najviše otpora mogao doživjeti od premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Dodik je za slovensku televizijsku postaju POP-TV već rekao da Kučan ne može pomoći održavanju BiH kad je 'zajedno s Miloševićem i Tuđmanom radio na razbijanju Jugoslavije'. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene