Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u Sloveniji

Slovenka tvrdi da je imala intimne odnose s kardinalom, sin traži test očinstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas 61-godišnja Tanja Breda tvrdi da je godine 1969. bila u intimnim odnosima s kardinalom Francom Rodeom. Oglasio se i njezin sin Petar koji je Rodea traži test očinstva.

Iako je Petar već pisao kardinalu, ovaj se oglušio na njegove pozive, piše 24ur.com. 'Da. Bili smo u intimnim odnosima, kada sam imala 18 godina', potvrdila je Tanja za Delo. Godinu dana nakon afere s kardinalom Rodeom, Tanja je u njemačkom sanatoriju sv. Jožef rodila sina Petra.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijetnje sigurnosti Iz Slovenije stiže odluka koja bi mogla biti problem za hrvatski turizam Mještani pale svijeće za poginulu djevojčicu u Dugom Selu - 3 Stradala u naletu kamiona Dugo Selo za srijedu proglasilo dan žalosti, građani se opraštaju od djevojčice: Uz svijeće ostavili i bijelog medvjedića...

On živi na Bliskom istoku, ali je zbog utvrđivanja očinstva u Sloveniji unajmio odvjetnicu. Petar je kardinala Rodea vidio samo jednom, kada je imao pet godina. S majkom je bio u posjeti rođakinji koja živi u blizini Celja, pa su tada posjetili i kardinala. Tu priču potvrdila je i Tanja, dok je kardinal nije želio ni potvrditi ni demantirati. 

>> Kardinal optužen za prikrivanje zlostavljanja djece

Tajnik kardinala Matej Pavlič je izjavio kako je Rode već ranije opovrgao navode da je roditelj.

Osoba, koja je za Delo progovorila s Rodeovom odnosu s Tanjom Bredo, je rekla da je svojevremeno izbila velika afera. Rode, koji je Tanji predavao vjeronauk, su povukli s posla. Dodao je kako se Tanja 1696. godine odselila u Njemačku, a u Sloveniju se vratila prije nekoliko godina, udana za Nijemca koji je posvojio njezinog sina.

Na pitanje je li Rode Petrov otac, Tanja je odgovorila da nije. 'Ne, nije, ne sjećam se i ne znam tko je otac. Iako imaju iste oči i nos', rekla je Tanja Breda. Dodala je kako je za njezin odnos s kardinalom Rodeom znala i njezina majka. 

Kardinal oštro odbacio navode, najavio tužbu

Nekadašnji ljubljanski nadbiskup i donedavni pročelnik vatikanske kongregacije za redovnike kardinal Franc Rode oštro odbacio tvrdnje vodećeg slovenskog dnevnog lista da je otac 42-godišnjaka, kojega je rodila djevojka kojoj je kao mladi svećenik bio vjeroučitelj.

'Članak koji se temelji na glasinama i citiranju neimenovanih izvora predstavlja napad na moje ime. To je neistinita i izmišljena priča i oštro opovrgavam sve tvrdnje o kršenju svećeničkog celibata i navodnom očinstvu', poručio je Rode u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici Slovenske biskupske konferencije.

Istodobno, kardinal Rode je najavio tužbu za klevetu protiv dnevnika Delo koji je u utorak objavio tu priču. Budući da "Delo" nije htjelo povući članak niti objaviti njegov demanti, Rode je najavio da će protiv lista upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva, te da je u tu svrhu već angažirao odvjetnike, kako bi zaštitio svoju čast.

Vjerujem da će sudski postupak pokazati neutemeljenost i neistinitost novinskog zapisa, poručio je kardinal.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene