Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak javnosti

Kardinal optužen za prikrivanje zlostavljanja djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irski kardinal Sean Brady našao se ponovo pod pritiskom javnosti, i očekuje se kako bi barem trebao razmotriti obećanje da će podnijeti ostavku na mjesto vođe katoličke crkve u Irskoj ukoliko se pokaže da je zbog njegovih dijela makar i jedno dijete pretrpjelo zlostavljanje, nakon što je BBC objavio nove podatke o prikrivanju seksualnog zlostavljanja djece 70-ih godina prošlog stoljeća.

Brady je, naime, znao kako zloglasni pedofil i svećenik Brendan Smyth zlostavlja djecu, i iako je imao pismena priznanja dvojice tinejdžera, a znao je i za još nekoliko Smythovih žrtava, odlučio je pomoći u zataškavanju i umjesto da priznanja preda policiji predao ih je svom nadređenom biskupu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otvorena birališta Drugi je dan izbora: "Promjena počinje ovdje" Slika nije dostupna "Ovo je demon" Potresna ispovijest žrtve svećenika pedofila: Pakao je počeo u drugom razredu osnovne - "Tko bi izgubio morao bi se skidati..."

Za skandal oko Smythovih indiskrecija saznalo se kada su žrtve tužile Bradyja i katoličku crkvu te dobile nepoznati iznos odšteta. Ipak, priča tu nije završila jer su britanski mediji nastavili kopati dalje. Jedan od zlostavljanih dječaka, a sada već odrasli muškarac, Brendan Boland, naglasio je kako je sam Bradyju rekao za još pet žrtava, ali Brady nije učinio ništa kako bi upozorio njihove roditelje da su im djeca u opasnosti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

>> Umirovljenog župnika iz Bibinja optužuju za pedofiliju: Dječake dirao po genitalijama?

Brendan Smyth je još 20 godina zlostavljao djecu u Irskoj i SAD-u dok nije zatvoren, a svoje žrtve vodio je na izlete gdje bi ih seksualno zlostavljao u prenoćištima.Boland je iznio još nekoliko optužbi protiv kardinala, pa između njih i onu kako njegovom ocu nije bilo dopušteno prisustvovati dok ga je Brady ispitivao o zlostavljanju iako je kardinal tvrdio kako je Bolandov otac bio prisutan tijekom uzimanja iskaza tada 14-godišnjeg dječaka.

Nakon što je Brodyju ispričao što mu je Smyth učinio 14-godišnjak je morao, kao i sva ostala djeca koja su bila žrtve Smythova zlostavljanja, a bila su spremna govoriti o tome, potpisati zakletvu tajnosti koja je, tvrde iz irske crkve, služila za zaštitu djece, a ne institucije. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene