457038
457038
457038
457038
457038

''Slovenija se treba pripremiti na moguće šokove zbog slabljenja EU''

  • , 14.11.2016., 15:21
  • Autor:
  • komentara

Slovenski predsjednik Borut Pahor u ponedjeljak je upozorio na prijetnje koje bi položaju Slovenije u svijetu mogle donijeti promjene i šokovi ako dođe do slabljenja europskih i euroatlantskih integracija.

 
 
 
 
Borut Pahor (Foto: AFP)
Borut Pahor (Foto: AFP)

"Zbog krize Europske unije koja je naša šira domovina može doći do situacije zbog kojih bismo idućih godina možda i protiv naše volje morali odlučivati o nekim vitalnim pitanjima našeg budućeg razvoja", kazao je Pahor u govoru što ga je održao sucima Vrhovnog suda, na njihovoj svečanosti povodom 25. obljetnice djelovanja u slobodnoj i samostalnoj državi.

Svi koji obavljaju javne funkcije, osobito oni najodgovorniji, trebali bi, po riječima slovenskog predsjednika, "učiniti sve da država na takve šokove bude spremna i da ih prenese tako da to u budućnosti rezultira u korist onoga što naš narod želi", kazao je Pahor.

"To moramo učiniti mi sami, to neće umjesto nas napraviti nitko u Bruxellesu", kazao je Pahor, dodavši da pravosudna vlast treba djelovati tako da promijeni sada dominirajuće mišljenje kako je pravosudna vlast neučinkovita, no da joj u tome treba pomoći i politika donošenjem pravilnih zakona.

Slovenski predsjednik, a prije toga i predsjednik slovenske vlade, zadnjih je godina najistaknutiji zastupnik onih dijelova slovenske politike koji smatraju da je za Sloveniju najvažnije da se u vanjskoj i europskoj politici drži "osovine Berlin-Pariz" te ustraju u članstvu u eurozoni i Schengenu, no zadnjih je mjeseci zbog kriznih trendova u EU-u i britanskog Brexita u više navrata upozoravao na potrebu definiranje slovenskog položaja u Europi i svijetu, u ovisnosti od konkretnih političkih i sigurnosnih prilika.

Na to je Pahor upozorio i krajem prošlog tjedna u govoru na proslavi Dana općine Sevnica, izrazivši bojazan zbog suvremenih kretanja u Europi i svijetu, rekavši da su Slovenci politički sazreli, ali da će uskoro opet morati odlučivati o "važnim stvarima" za Europu i sebe.

"Moramo ponovo promisliti kako očuvati ideju Europske unije kao mjestu mira, sigurosti i blagostanja za našu djecu. Ideja EU-a kao što vidite slabi, pa je i među nama izgubila privlačnost", kazao je Pahor, dodavši kako se pokazalo da EU nije onako učinkovita u rješavanju nekih kriza kako se od nje očekivalo.

"Ako se dogodi da protiv naše volje u budućnosti dođe do zatona velike europske ideje, koja nam je 70 godina donosila mir i sigurnost, ako postaju prevladavajuće nacionalne a ne zajedničke politike, onda je već sada vrijeme da sa samopouzdanjem i vizionarski odlučujemo o našim temeljnim pitanjima kako bi naša država bila u stanju odigrati svoju ulogu na razini svih institucija", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor prošlog tjedna u Sevnici.

Neka ranija očekivanja kako će i u Sloveniji za funkcioniranje demokracije i vladavine prava biti dovoljno to da se dopusti djelovanje slobodnog tržišta, pokazala su se naivnima i netočnima, naveo je tom prilikom Pahor. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se