Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručila da nema mjesta panici

Pada vlada kod susjeda! Premijerka izjavila: Slovenija je na putu uspjeha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska premijerka Alenka Bratušek u subotu je nakon sastanka s predsjednicima stranaka u svojoj koalicijskoj vladi najavila da će u ponedjeljak predsjedniku države Borutu Pahoru podnijeti ostavku, te o tome obavijestiti i predsjednika parlamenta Janka Vebera.

'Zajedno smo došli do zaključka da bi za Sloveniju bilo najbolje da prijevremeni izbori budu što prije, dakle još prije ljeta', rekla je Bratušek, nakon sastanka s predsjednikom Socijalnih demokrata (SD) Igorom Lukšičem, predsjednikom Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karlom Erjavcem i predsjednikom Građanske liste Gregorom Virantom.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Ostavka premijerke Slovenija: 'Prijevremeni izbori neće izazvati novu kirzu'

S ostavkom premijerke po riječima Bratušek prestat će mandat i ministrima, a vlada će do imenovanja nove obavljati tekuće poslove.

Bratušek je u izjavi za javnost ocijenila da bi se prijevremeni izbori mogli održati prije srpnja, s time da je prvi mogući datum već 22. lipnja, a odluka o datumu ovisi o zastupnicima u parlamentu.

Bratušek je dodala da politička situacija nije razlog 'za paniku' jer je njena vlada stabilizirala javne financije, a i ocjena gospodarskih prognoza do kraja godine bolja je od ranijih.

'I postignuti rezultati i prognoze pokazuju da je Slovenija na putu uspjeha', dodala je.

Slovenija: Bratušek od stranaka traži izjašnjavanje o prijevremenim izborima

Na pitanje kakav će biti dalje njezin osobni put, Bratušek je rekla da to ovisi o njoj i zastupnicima koji je podupiru nakon što je primat u stranci Pozitivna Slovenija (PS) morala na unutarstranačkim izborima prepustiti ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću.

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič podržao je odluku Bratušek o ostavci, rekavši da je ona u sadašnjim okolnostima najprimjerenija.

'Aktualna vlada Sloveniju ostavlja u bitno boljem stanju nego što je to učinila prijašnja vlada. Riječ je o promišljenoj odluci koja je donesena nakon što je glavna zadaća ove vlade u ovoj godini dovršena', kazao je Lukšič. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene