Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slamka spasa

Slavlje u Čileu: Rudari na površini za dva tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čileanski rudari koji su zatočeni već dva mjeseca mogli bi izaći na površinu i prije predviđenog roka.

Naime, spasilačke ekipe objavile su da je jedna od bušilica probila 50 metara stijena u roku od 24 sata. Ovim tempom rudari bi mogli biti slobodni sredinom listopada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Život ispod zemlje Pogledajte dosad neviđene snimke čileanskih rudara Slika nije dostupna Traže 16,5 milijuna dolara Čile: Preživjeli rudari tuže državu zbog nemara

>> Čile: Otvorena privremena škola za djecu 33 rudara

>> Trenutak odluke: Koji će rudar biti prvi spašen?

Međutim vlast nove informacije još drži s rezervom jer su svjesni mogućnosti da nešto još može krenuti po zlu zbog čega oslobađanje predviđaju tek početkom studenog. Jedna od bušilica T- 130 prodrla je 300 metara od ukupno 630 koliko razdvaja rudare od površine.

Najteža etapa po konstrukciji tla je prevaziđena donoseći veselje u kamp gdje boravi rodbina zatočenih rudara. Pokraj mjesta bušenja stoji čelična kapsula koja će se provući do rudara u akciji spašavanja i već je osposbljena priručna bolnica za njegu rudara nakon izlaska.

Postavljena je i ogrommna platforma na kojoj se nalazi više od tisuću novinara iz cijelog svijeta koji prate događaj. 'Trenutno su u tijeku pripreme kako bi za 15 dana bili spremni za trenutak spašavanja. To ne znači da će se izvlačenje dogoditi točno u to vrijeme, ali će sve biti spremno', izjavio je šef kabineta ministra unutarnjih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene