Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za spas

Trenutak odluke: Koji će rudar biti prvi spašen?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 50 dana 33 čileanska rudara zarobljeno je u rudniku. I dok strojevi buše izlaz, otvara se tema tko će prvi izaći i koliko će proces trajati.

Smatra se kako će 700 metara, koliko ih dijeli od površine, prokopati najkasnije do studenog. Rupa će biti promjera 70 centimetara što je dovoljno da se kroz nju provuče posebno napravljena kapsula s jednom osobom. Zasad je odlučeno da će se rudari, zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga, podijeliti u tri grupe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Život ispod zemlje Pogledajte dosad neviđene snimke čileanskih rudara Slika nije dostupna Traže 16,5 milijuna dolara Čile: Preživjeli rudari tuže državu zbog nemara

>> Čileanski rudari 'jubilarni' 50. dan ispod zemlje

>> Spašavanje rudara: Počelo bušenje trećeg tunela

'Rudari koji se najbolje snalaze s tehnologijom bi trebali izaći prvi. Potom bi trebali izaći najslabiji i najbolesniji, a na kraju grupa najsnažnijih', mišljenja je liječnik Jorge Diaz iz spasilačkog tima. Napominje kako će prije svega biti napravljeni medicinski testovi koji će pokazati tko ide u koju grupu. Konačnu odluku donijet će spasilac koji će se spustiti zatočenim rudarima kako bi im objasnio plan te pomogao u izvedbi.

Rudarima se spušta spasilac

Predviđa se da će za svako pojedinačno spašavanje biti potrebno sat i pol vremena. 'Rudarima kad izađu neće biti dozvoljeno da vide obitelji sve dok se u bolnici ne oporave', kazao je vodeći psiholog Alberto Iturra. Zatočene rudare psiholozi također obučavaju kako da se nose s medijskim pritiscima koji će ih zasigurno dočekati na površini. Dobijaju i savjete o tome kako da se nose s novcem koji će im biti ponuđen u zamjenu za priču, anekolicina medijskih kuća već je počela snmati dokumentarac o rudarima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene