Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organizacija putem interneta

'Skupovi jasmina' u Kini: Jake policijske snage paze na red

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velik broj redarstvenika bio je raspoređen na ulicama Pekinga i Šangaja kako bi, u napetom ozračju, pokušali spriječiti svaki pokušaj prosvjeda na 'skupovima jasmina' na koje su Kinezi putem interneta pozvani u 13 gradova u zemlji.

U Pekingu, nogostup ispred restorana McDonald'sa koje su anonimni autori apela objavljenog na internetu u duhu tuniske revolucije izabrali za mjesto održavanja skupa, najednom je postao gradilište.

No stotine policajaca u odori i još stotine u civilu budno su pazili na red na ulici i u samom restoranu koji je bio krcat gostima, ali i stranim novinarima i policajcima u civilu s komunikacijskim uređajima koji su ih fotografirali i snimali. Napetost je naglo porasla oko 15.00 sati po mjesnom vremenu (8.00 sati po srednjoeuropskome), kada je nekolicinu novinara koji su htjeli snimati ulicu i restoran odjednom okružilo desetak policajaca i grubo ih spriječilo da to učine.

Pročitajte i ovo Ulice Pekinga - 4 Širenje korone VIDEO Sablasno prazne ulice grada s više od 20 milijuna stanovnika: "Krenulo je poput teretnog vlaka bez kontrole" Olaf Scholz POVIJESNA INFLACIJA I RECESIJA Popravljanje odnosa? Njemački kancelar sletio u Peking, odmah ga testirali na koronu, pregledali i avion

>> Kina bolja od Japana: Druga ekonomska sila svijeta

Pekinška gradska vlast obratila se stranim medijima akreditiranim koncem tjedna sa zahtjevom da za svaki intervju zatraže odobrenje, a u nekim slučajevima i da ne dolaze na ulicu Wanfujing, glavno trgovačko središte u Pekingu, nedaleko od trga Tiananmena.

Ni u Šangaju nije bilo znakova prosvjeda, a velik broj policajaca bio je raspoređen u uluci Hanku, pokraj Narodnog trga, gdje se skup trebao održati. U prošlu nedjelju, kada je objavljen prvi poziv na održavanje skupova za više jasnoće u upravljanju zemljom i više slobode govora, broj policajaca, napose u Pekingu i Šangaju, bio je zastrašujući. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene