Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast i u recesiji

Kina bolja od Japana: Druga ekonomska sila svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je pretekla Japan i postala druga gospodarska sila svijeta.

Kinesko gospodarstvo raslo je čak i u vrijeme svjetske krize i recesije. Japan je četiri deseljeća držao drugu poziciju iza SAD-a. Kina je najveći izvoznik i imaju najveće devizne zalihe. U toj se zemlji kupuje najviše automobila i komunistička je zemlja najveći strani kreditor Sjedinjenih Država.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

>> Kina pomaže eurozoni u gospodarskom oporavku

Japansko gospodarstvo krajem 2010. vrijedilo je 5.474 trilijuna dolara, a kinesko 5,8 trilijuna dolara. Japan je pogođen padom izvoza i slabijom potrošnjom, dok je u isto vrijeme u Kini cvjetala proizvodnja. Ekonomski analitičari predviđaju da će za 10-tak godina kinesko gospodarstvo biti isto kao i američko.

Američko gospodarstvo trenutno je tri puta snažnije od kineskog Britansko gospodarstvo po snazi je šesto na svijetu. Japan je pomicanje na lošije mjesto na karti svjetskog gospodarstva dočekao dostojanstveno.

'Kada se radi o ekonomiji i gospodarstvu, mi nismo na natjecanju. Radimo sve što je u našoj moći da naši građani bolje žive', pojasnio je japanski ministar Kaoru Yosano. Dodao je kako pozdravlja jačanje kineskog gospodarstva i posebno se veseli napretku susjedne zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene