Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLAZAK

"Dosta joj je": Škotska premijerka podnijela je ostavku

Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon Foto: Afp
Nakon osam godina s mjesta škotske premijerke odlazi Nicola Sturgeon.

Nicola Sturgeon podnijela je ostavku na mjesto premijerke Škotske nakon više od osam godina na toj ulozi. To je objavila na žurno organiziranoj konferenciji za novinare u Edinburghu.

Vjeruje se da će ostaviti dovoljno vremena da se izabere nasljednik. Izvor blizak Sturgeon rekao je za BBC da joj je "dosta".

Sturgeon je premijerka od studenog 2014., kada je dužnost preuzela od Alexa Salmonda nakon referenduma o neovisnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Ne bismo im trebali olakšavati" Epilog slučaja koji je zgrozio javnost: Škotska će ipak premjestiti transrodnu ženu silovateljicu iz ženskog zatvora

Pročitajte i ovo Ulošci i tamponi - 3 Prvi u svijetu Ova zemlja uvodi besplatne uloške i tampone: "Žene su se koristile čarapama, toaletnim papirom ili krpama"

Sturgeon je postala čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) nakon referenduma 2014. na kojoj su se Škoti s 55 posto za i 45 posto protiv odlučili za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Škotska vlada smatra kako su se okolnosti promijenile britanskim izlaskom iz Europske unije. Tada se 62 posto Škota odlučilo za ostanak u europskom savezu.

Sturgeon je velika zagovornica škotske neovisnosti koja traži novi referendum o tom pitanju. Najviši britanski sud u studenom je odlučio da škotska vlada ne smije održati novo glasanje bez dopuštenja britanskog parlamenta.

Ona je potom najavila da će iduće parlamentarne izbore pretvoriti u de facto glasanje o novom referendumu. Podrška za neovisnost narasla je na više od 50 posto nakon odluke Vrhovnog suda, no proteklih mjeseci pada, piše Reuters.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene