Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjever i jug

Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pozvao je u prosincu na "odlučnu promjenu politike" u odnosima s Jugom.

Sjeverna Koreja prekinula je emitiranje radio postaje koja se koristila za slanje kodiranih poruka njezinim agentima u Južnoj Koreji, objavila je u subotu novinska agencija Yonhap. Vjeruje se da je to najnoviji znak da izolirana zemlja ozbiljno mijenja odnose sa Seulom.

Sjeverna Koreja posljednjih tjedana pojačava pritisak na Seul proglašavajući ga glavnim neprijateljem, a rekli su i da se Sjever nikada neće ponovno ujediniti s Jugom te obećali da će poboljšati svoju sposobnost nuklearnog napada na SAD i američke saveznike na Pacifiku.

Pročitajte i ovo Ilustracija slabi procijepljenost Raste broj oboljelih od zarazne bolesti u europskoj zemlji: "Ljudi možda ne shvaćaju koliko to može biti ozbiljno"

Radio Pjongjang, poznat kao numerička postaja, u prošlosti je emitirao misteriozne kodirane brojeve za koje se pretpostavljalo da su namijenjeni špijunima Pjongjanga koji djeluju u Južnoj Koreji. Radijska web stranica također nije radila u subotu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, govoreći na sastanku svoje vladajuće stranke krajem godine, naredio je "odlučnu promjenu politike" u odnosima s Jugom, dajući upute vojsci da bude spremna pacificirati i okupirati Jug u slučaju krize.

Pročitajte i ovo Kirilo Budanov Kirilo Budanov Šef ukrajinske obavještajne službe Putinu poslao upozorenje: "To je tek početak"

Rano u subotu Sjeverna Koreja objavila je planove za raspuštanje organizacija zaduženih za civilnu razmjenu s Južnom Korejom. Državni medij KCNA izvijestio je o odluci "da se ponovno prilagode sve relevantne organizacije... uključujući Odbor sjeverne strane za provedbu zajedničke deklaracije od 15. lipnja, sjeverno sjedište pannacionalnog saveza za ponovno ujedinjenje Koreje", piše NBC News.

Sjeverna i Južna Koreja tehnički su u ratu nakon što je Korejski rat 1950.-1953. završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, a napetosti rastu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mračno doba Italija odbija Argentini izručiti svećenika optuženog za ubojstvo i mučenje: Pobjegao je i nastavio život

Novinska kuća NK News sa sjedištem u Seulu objavila je u petak da je nekoliko sjevernokorejskih propagandnih stranica bilo nedostupno više od 24 sata. Web stranice Uriminzokkiri, DPRK Today, Arirang Meari, Tongil Voice, Ryomyong i Ryugyong ne rade najmanje od četvrtka ujutro, dodali su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene